Erişilebilirlik

Berlin Film Festivali Sona Erdi


Cannes ve Venedig ile birlikte dünyanın en önemli sinema festivalleri arasında yer alan Berlin Film Festivali Berlinale sona erdi.

İki yıl önce 'Elly Hakkında' filmiyle Berlin'den Gümüş Ayı'yla dönen Asghar Ferhadi, bu kez 'Nadir ve Simin'in Ayrılığı' ile Altın Ayı’yı kazandı. Filmin başrollerini paylaşan Leila Hatami ve Peyman Moadi ile diğer ekip oyuncuların toplu şekilde en iyi kadın ve erkek oyuncu ödüllerini almaları ise ‘Jodaeiye Nader az Simin'in başarısını daha da vurguladı. Festival boyunca Altın Ayı ödülü için yarışan toplam 16 film arasında açık farkla sivrilen, eleştirmenlerin ve seyircinin büyük beğenisi toplayan film bugünün İran’ında geçiyor. Boşanan bir çiftin başına gelenlerden yola çıkan filmin konusu kısaca şöyle: Nader İran’ı terk etmek isteyen eşi Simin’in kendisinden boşanmasından sonra kızı ve hasta babasına bakması için bir kadınla anlaşır. Bir gün eve geldiğinde, babasını yatağa bağlanmış bulur ve bakıcı kadınla tartışır. Bundan sonra bakıcı kadın düşük yapar ve Nader’i mahkemeye verir. İftira, ahlak ve gerçeğin ne olduğu sorularından yola çıkan film bir yandan İran toplumuna odaklanırken evrensel bir boyut da içeriyor. Altın Ayı ödülünü kariyerin doruk noktası olarak tanımlayan Asghar Ferhadi, İran’daki rejime ve sansüre rağmen film çekmenin mümkün olduğunu, sinema dilinde betinleme ve metaforların ön plana çıktığını belirtiyor.

Bu yılki Berlinale damgasını vuran bir diğer İranlı yönetmen ise uluslararası jüriye davet edilen, ancak Aralık ayında altı yıl hapis ve 20 yıl meslekten men cezası alan İranlı yönetmen Cafer Penahi oldu. Dayanışma amacıyla, festivalde İranlı sanatçının beş filmi gösterilirken, İsabelle Rosselini’nin başkanlığını yaptığı jüride Cafer Penahi’nin yeri simgesel olarak boş tutuldu. Öte yandan festivalin yarışmalı bölümünde gösterilen Seyfi Teoman'ın yönetmenliğini yaptığı ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’ adlı Türk filmi festivalden eli boş döndü. Film Ankara’da iki erkek arasındaki dostluğun ve sevginin sınırlarını zorlayan bir hikayeyi konu alıyor. Eleştirmenler geçen yıl Berlin Film Festivali’ni kazanan Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’ adlı filminden sonra ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in ödül almasının zaten zor olduğunu hatırlatırken, Seyfi Teoman filminin festival kapsamında gösterilmesinin kendisi için yeterli bir ödül olduğunu belirtiyor.

Berlin Film Festivali’nde Macar yönetmen Bela Tarr’ın Turin Horse adlı filmi Jüri Özel Ödülü’nü alırken, Alman yönetmen Ulrich Köhler ise en iyi yönetmen olarak ödüllendirildi.

Bu arada Berlin Festivali kapsamında yapılan bir açıklamaya göre, Nisan ayında 30. yaşını kutlayacak olan Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Altın Ayı’lı Jodaeiye Nader az Simin ve Seyfi Teoman'ın Bizim Büyük Çaresizliğimiz adlı yapımı seyirciyle buluşacak.

XS
SM
MD
LG