Erişilebilirlik

Biden yönetimi Çin'deki bazı ABD yatırımlarına sınırlama ve yasak getiriyor


ABD Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı başkanlık kararnamesi Maliye Bakanı Janet Yellen'a önemli yetkiler tanıyor. (ARŞİV)
ABD Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı başkanlık kararnamesi Maliye Bakanı Janet Yellen'a önemli yetkiler tanıyor. (ARŞİV)

Biden yönetimi bugün Çin'deki hassas teknolojilere yönelik bazı ABD yatırımlarını yasaklama ve bazı yatırımların da hükümete bildirilmesini zorunlu kılma planlarını açıkladı.

Başkan Biden, askeri, istihbarat, gözetleme ve siber imkanlar için kritik öneme sahip hassas veya gelişmiş teknolojiler ile ürünler geliştirmeye ve kullanmaya çalışan riskli ülkelerin, ABD’ye yönelik ulusal güvenlik tehdidini ele alan bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Başkanlık kararnamesiyle, Maliye Bakanı'na üç sektörde ulusal güvenlik açısından hassas teknolojiler içeren faaliyetlerde bulunan Çin kuruluşlarına yönelik belirli ABD yatırımlarını düzenleme yetkisi verildi. Bu sektörler, yarı iletkenler ve mikro elektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve belirli yapay zeka sistemleri olarak sayıldı.

Program, özellikle askeri veya istihbarat amaçlı kullanımlar için özel olarak tasarlanmış gelişmiş yarı iletkenler, kuantum bilgi teknolojileri veya yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesiyle ilgili belirli faaliyetlerde bulunan kuruluşlara yatırım yapılmasını potansiyel olarak yasaklayacak.

Ayrıca çift kullanım için tasarlanmış ancak ulusal güvenlik tehditleri oluşturan daha az gelişmiş yarı iletkenlerin veya yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesiyle uğraşan kuruluşlara yapılan yatırımlar için bildirim gerektirecek.

''Ekonomi değil ulusal güvenlik'' kararı

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, yeni önlemlerin ekonomi değil ulusal güvenlikle olduğuna dikkat çekti ve ‘’Sınır ötesi yatırım akışlarının ABD'nin ekonomik canlılığında oynadığı önemli rolün farkındayız ve bu başkanlık kararnamesi, bir yandan açık yatırıma yönelik uzun süredir devam eden taahhüdümüzü sürdürürken diğer yandan ulusal güvenlik çıkarlarımızı sınırlı bir kapsamda korumayı amaçlamaktadır’’ dedi.

Yönetim açıkladığı yeni plan Çin'deki ABD özel sermayesi, risk sermayesi ve ortak girişim yatırımları gibi aktif yatırımları hedef alıyor.

Başkan Biden'ın talimatıyla Maliye Bakanlığı, iki temel hedefi gerçekleştirecek kuralları yürürlüğe koyacak. Birincisi, ABD'li tarafların belirli işlemleri hazineye bildirmesi gerekliliği, ikincisi ise ABD'li tarafların diğer bazı işlemleri gerçekleştirmesinin yasaklanması.

Yeni sınırlamalar, sermayenin yanı sıra somut faydalar da sağlayabilecek yatırım türlerine odaklanıyor. Bunlar arasında özel sermaye ve risk sermayesi yatırımları, ortak girişimler ve sıfırdan yatırımlar yer alıyor. Bu tür yatırımlar ilgili ülkelere üstünlük ve hassas teknoloji sağlıyor.

Planlar, ABD sermayesi ve uzmanlığının, Çin'in askeri modernizasyonunu destekleyebilecek ve ABD ulusal güvenliğini tehdit edebilecek teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmasını önlemeyi amaçlıyor.

''Mevcut yatırımlar etkilenmeyecek''

Reuters haber ajansına konuşan bir yönetim yetkilisi, düzenlemelerin mevcut yatırımları değil, yalnızca gelecekteki yatırımları etkileyeceğini söyledi.

Başkan Joe Biden'ın bu hafta içinde Çin'e hassas teknolojiler alanında yapılacak yatırımların denetlenmesi için uzun süredir beklenen bir kararname yayınlamasının beklendiğini ilk olarak Reuters bildirmişti.

Biden yönetimi yetkilileri aylardır Çin'deki ABD yatırımlarına getirilecek her türlü sınırlamanın dar kapsamlı olacağını vurguluyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Nisan ayında yaptığı açıklamada "Bunlar ihtiyaçlara özel önlemler. Pekin'in dediği gibi 'teknoloji ablukası' değil" demişti.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Mart ayında yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin bu planı "çok kapsamlı tutmak istemediğini" söylemiş, ‘’Aşırı geniş olan her şey Amerikalı işçilere ve ekonomiye zarar verir" diye konuşmuştu.

New York Times gazetesi dün, Biden yönetiminin daha geniş bir yelpazede Çin endüstrilerine yatırım yapan firmaların bu faaliyetlerini rapor etmelerini zorunlu kılmayı planladığını yazmıştı. Böylelikle, iki ülke arasındaki finansal işlemlerde ABD hükümetine büyük bir görünürlük sağlanacak.

#Reuters haber ajansının ilgili haberinden yararlanılmıştır

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

Forum

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG