Erişilebilirlik

Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler Uzlaşıyor mu?


Obama yönetimi ve Kongre’nin, 11 gündür kapalı tutulan federal hükümeti yeniden açma ve Amerika’nın borçlanma tavanını yükseltme konularında uzlaşması yönünde beklentiler artıyor.

Başkan Obama dün Beyaz Saray’da Kongre’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili liderleriyle ayrı görüşmeler yaptı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, özel bir karar alınmadığı, ama Başkan’ın Kongre’nin iki partiden üyeleriyle görüşmelerinde sürdürülebilir ilerleme sağlamayı beklediği belirtildi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner’in ofisinden yapılan açıklamada Beyaz Saray’la görüşmelerin yararlı ve yapıcı geçtiği, gece boyunca da devam edeceği bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de, Başkan’ın gelişmelerden memnun kaldığını, Temsilciler Meclisi’nde daha açık görüşlü bakış açısının hakim olduğu yönünde izlenim edindiklerini söyledi. Başkan Obama, Amerika’nın borç yükümlülüklerinin yerine getirememesinin, küresel ekonomi açısından bir felaket doğuracağı uyarısında bulunuyor.

Borçlanma limitinin yükseltilebileceği yönünde çıkan haberler dün Amerikan borsasında olumlu karşılandı. Üç büyük endeks dün yüzde 2’nin üzerinde artışla kapandı.

John Boehner, borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda Beyaz Saray’la yürütülen pazarlığı devlet harcamalarında kısıntı yapılması koşuluna bağlamak istiyor. Boehner pazarlık kozunu tutabilmek için borçlanma tavanını altı haftalığına yükseltme önerisinde bulundu.

Senato’nun Demokrat Parti grup başkanı Harry Reid ise federal hükümet yeniden açılmadan hiçbir pazarlık olmayacağını söyledi. Reid, iki haftaya yaklaşan kapanmanın tüm ülkede acı ve sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Obama’nın Sağlık Reformu’na ayrılan kaynakları engellemek amacıyla iki hafta önce federal hükümete bütçe yetkisi vermemiş, bunun ardından hükümet de çalışanlarının üçte birini zorunlu ücretsiz izne yollamak zorunda kalmıştı.

Ancak bu kriz, 17 Ekim’e kadar borçlanma tavanının yükseltilmemesi durumunda küresel ekonomiyi de etkisi altına alacak kadar büyüyebilir. Yönetim ve uzmanlara göre Amerikan hükümetinin vadesi dolan ödemelerini yapamaması, dünyanın en büyük ekonomik gücüne olan güveni düşürebilir.

Maliye Bakanı Lew: ‘Borçlanma Tavanı Yükseltilmeli’

Amerika Maliye Bakanı Jack Lew, 17 Ekim’e kadar devletin borçlanma tavanının yükseltilmemesinin ‘büyük bir hata’ olacağı, bu durumda mali yükümlülükleri yerine getiremeyecekleri uyarısında bulundu.

Bir Senato komisyonunda açıklama yapan Lew, gelecek hafta 16,7 trilyonluk borçlanma limitine ulaşıldığında, hükümetin daha fazla borç alma yetkisi kalmayacağını söyledi. Lew bu durumda ellerinde yalnızca 30 milyar dolar nakit ve çok az gelir kalacağını, bunun da ödemeleri yapmaları için yetmeyeceğini söyledi.

Jack Lew ellerindeki mevcut nakit parayı tahvil sahiplerine mi, emeklilere mi, sağlık hizmetlerine mi, savaş muhariplerine mi ya da devletle sözleşmeli çalışan özel şirketlere mi ödemek gibi ‘tehlikeli tercihlerle’ karşılaşmak durumunda olmak istemediklerini kaydetti.

Lew, Obama yönetiminin borçlanma tavanının ne kadar yükseltilmesini istediği konusunda ayrıntı vermedi, ancak bu miktarın uzun vadeli ihtiyaçları karşılaması gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG