Erişilebilirlik

Beyaz Saray ve Teksas Arasında Göçmen Krizi 


Beyaz Saray Teksas Valisi Greg Abbott'ı, soğuk Noel Arifesi’nde, eyaletin güneybatı sınırından kalkan bir otobüs dolusu göçmenin Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in başkent Washington’daki evinin yakınına bırakılmasıyla bu göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atmakla suçladı.

Demokrat Biden yönetiminin göçmenlik politikalarını lafını esirgemeden eleştiren Cumhuriyetçi Abbot, Noel Arifesi’nde yaşanan bu durumu kabul etmedi ve Valilik de sorumluluğu üstlenmedi.

Göçmenlerin dün başkente varmasının ardından, göçmen yardım grupları, ABD'ye sığınmak isteyen ve çoğu çocuklu ailelerden oluşan tahmini 110 ila 130 göçmenin Teksas yetkilileri tarafından otobüslere bindirildiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Abdullah Hasan yaptığı açıklamada, "Vali Abbott, herhangi bir Federal veya yerel makamla koordinasyon sağlamadan, Noel Arifesi’nde çocukları dondurucu soğukta yol kenarına terk etti" dedi.

Hasan, "Siyasi oyunlar hiçbir işe yaramıyor ve yalnızca hayatları tehlikeye atıyor" diye ekledi.

ABD'nin güney sınırı boyunca yaşanan yoğun göçmen akınına ilişkin ülke çapında tartışmalar sürerken, Teksas Valiliği binlerce göçmeni otobüslerle Washington, New York ve Chicago'ya taşıdı. Bu durumu tehlikeli bir gösteri olarak nitelendirenler yaşananları eleştirdi.

Vali Abbott daha önce, eyaletinin kasıtlı olarak göçmenleri, kolluk kuvvetlerinin göçmenleri sınır dışı etmediği sığınak şehirlere götürdüğünü söylemişti.

Hasan, Biden yönetiminin göçmen sorununa çözüm bulmak için Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

Göçmen Dayanışma Karşılıklı Yardım Ağı idarecilerinden Amy Fischer, NPR'a, göçmenlerin hemen, Washington'da belediye tarafından sağlanan otobüslere bindirilip sıcak yiyecek ve giyecek dağıtılan bir kiliseye götürüldüğünü söyledi.

Aynı grubun idarecilerinden Claudia Tristan da bugün Reuters'a, başkan yardımcısının evinin yakınına bırakılan göçmenlerin neredeyse tamamının zaten ABD'deki akraba ve arkadaşlarına gitmek üzere yola çıktığını söyledi.

Abbott, 20 Aralık'ta Biden'a yazdığı bir mektupta her gün sınırı aşıp Teksas'a geçerek şehrin sokaklarında donarak ölme riski taşıyan binlerce erkek, kadın ve çocuğun eyaletin yükünü aşırı şekilde arttırdığını söylemişti.

Yargıç Richard Cortez bugün CNN'e, Teksas’ın Hidalgo ilçesi ve diğer yerleşim bölgelerinin göçmen sayısından bunaldığını ve hepsini barındıramayacağını söyledi.

Görev bölgesi Meksika sınırında olan Cortez, "Göçmenleri bu bölgeden otobüsle çıkarmak bir bakıma bize yardımcı oluyor. Ancak bu soruna bir çözüm değil" dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG