Erişilebilirlik

Biden yapay zeka risklerini azaltmak için geniş kapsamlı başkanlık kararnamesi imzaladı


Biden’ın bugün açıklayacağı başkanlık kararnamesi, yapay zeka konusunda yönetimin, belli parametreler oluşturma amaçlı son adımı olacak. 
Biden’ın bugün açıklayacağı başkanlık kararnamesi, yapay zeka konusunda yönetimin, belli parametreler oluşturma amaçlı son adımı olacak. 

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zekanın tüketiciler, çalışanlar, azınlık grupları ve ulusal güvenlik açısından yarattığı riskleri azaltmak için başkanlık kararnamesi imzaladı.

İmzadan önce konuşma yapan Biden, "Yapay zekanın vaatlerini gerçekleştirmek ve risklerden kaçınmak için bu teknolojiyi yönetmemiz gerekiyor. Yanlış ellerde yapay zeka, bilgisayar korsanlarının toplumumuzun çalışmasını sağlayan yazılımdaki açıklardan yararlanmasını kolaylaştırabilir" dedi.

Biden’ın bugün açıkladığı başkanlık kararnamesi, şimdiye kadar sınırlı düzenlemelerin olduğu bir ortamda yetenek ve popülaritesini hızla arttıran yapay zeka konusunda yönetimin, belli parametreler oluşturma amaçlı son adımı oldu.

Beyaz Saray'da törenle imzalanan kararname, ABD ulusal güvenliği, ekonomisi, kamu sağlığı veya güvenliği için risk oluşturan yapay zeka sistemlerinin geliştiricilerinin, güvenlik testlerinin sonuçlarını, Savunma Üretim Yasası doğrultusunda, halka açıklanmadan önce ABD hükümeti ile paylaşmalarını gerektiriyor.

Ayrıca kurumları bu testler için standartlar belirlemeye ve ilgili kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ve siber güvenlik risklerini ele almaya yönlendiriyor. Biden da bunun için, Enerji, Savunma ve İç Güvenlik bakanlıklarını devreye sokacağını duyurdu

OpenAI, Alphabet ve Meta Platforms gibi yapay zeka şirketleri daha önce gönüllü olarak teknolojiyi daha güvenli hale getirmek için yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğe filigran (watermark) eklemeyi kabul etmişti. Kararname, bu taahhütlerin de ötesine geçti.

Biden, Ticaret Bakanlığı'nın, hükümet iletişimlerinin açık olduğundan emin olmak için, yapay zeka tarafından oluşturulan etiket öğelerine "içerik kimlik doğrulaması ve özel bir etiketleme olan ‘filigranlama’ konusunda kılavuz geliştireceğini" kaydetti.

Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcısı Bruce Reed, mahremiyet, konut ayrımcılığı ve işten çıkarma konularını da ele alan kararnameyi, herhangi bir hükümetin yapay zeka güvenliğini sağlamak için gerçekleştirdiği "en güçlü eylem serisi" olarak nitelendirdi.

Kararın resmi olarak açıklanması öncesinde gazetecilere brifing veren üst düzey bir yönetim yetkilisi, Avrupa'nın yapay zekayı düzenleme konusunda ABD'den daha atak olduğu eleştirilerine karşı çıktı.

Yetkili, başkanlık kararnamesinin kanun hükmünde olduğunu ve Beyaz Saray'ın, AI yönetimi için Kongre'nin yasama faaliyetinin de gerekli olduğuna inandığını söyledi.

Beyaz Saray, Biden'ın Kongre'yi özellikle veri gizliliğine ilişkin yasa çıkarmaya çağırdığını açıkladı.

Amerikalı yetkililer, yapay zekanın ayrımcılık ve sivil hak ihlalleri riskini arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden'ın kararnamesi, ev sahiplerine, federal yardım programlarına ve federal sözleşmeli kuruluşlara, "yapay zeka algoritmalarının ayrımcılığı şiddetlendirmek için kullanılmasını önlemek için" rehberlik çağrısında bulunarak, bu ihlalleri gidermeyi amaçlıyor.

Kararnamede ayrıca, işten çıkarma dahil yapay zekanın işçilere verebileceği zararları ele almak için "en iyi uygulamaların" geliştirilmesi çağrısında bulunuluyor ve işgücü piyasası etkilerine ilişkin bir rapor talep ediliyor.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris bu hafta İngiltere’de yapılacak küresel yapay zeka zirvesine katılacak. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın evsahipliği yapacağı toplantıya Çin'in de katılması bekleniyor.

Sunak, kimyasal veya biyolojik silahlar üretmeyi, korku yaymayı ve daha kötü bir senaryoda insan kontrolünden kaçmayı kolaylaştırabileceğini söylediği yapay zekanın yarattığı risklerle yalnızca hükümetlerin başa çıkabileceğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG