Erişilebilirlik

Biden "Birliğin Durumu" Konuşmasını 7 Şubat'ta Yapacak


Başkan Joe Biden Kasım ayındaki ara seçimlerin ardından Kongre'de dengelerin değişmesi ve Cumhuriyetçiler'in Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesinin ardından ilk "Birliğin Durumu" konuşmasını yapacak.

Birliği Durumu konuşması 2024 başkanlık kampanyası döneminin de gayrı resmi başlangıcına işaret edecek.

Biden, Birliğin Durumu konuşmasını 7 Şubat 2023'te akşam saat 9'da yapacak. Konuşma ABD'nin önde gelen televizyon kanallarında ve çevrimiçi platformlarda canlı yayınlanacak.

Birliğin Durumu konuşması neden önemli?

Konuşma Biden'a bu yıl ekran başında en kalabalık izleyici kitlesini sağlayabilir. Nielsen araştırma şirketinin verilerine göre geçen yıl 38 milyon 200 bin kişi Birliğin Durumu konuşmasını seyretmişti.

Bu izleyici kitlesi gelecek haftalarda 2024 başkanlık yarışı için adaylığını açıklamaya hazırlanan Biden'a borçlanma sınırı, sosyal harcamalar, Rusya'nın Ukrayna savaşı ve diğer konularda kamuoyu algısını şekillendirme fırsatı verebilir.

Konuşma ayrıca, Biden'ın yaşı ve diğer konularda kaygı duyan Demokratlar arasında desteğini de arttırması için fırsat da olabilir. Biden Kasım ayında 80 yaşına girdi, 2024'te başkan seçilmesi durumunda ikinci görev süresi başladığında 82 yaşında olacak.

Biden'ın nelere değinmesi bekleniyor?

Biden'ın konuşmasında COVID-19 resesyonunun ardından ekonomik ilerlemeleri vurgulaması, bazı Cumhuriyetçiler'in öncelikleriyle kendi farklılıklarına dikkat çekmesi ve her iki partiyi de birleştirmesi gerektiğine inandığı "birlik" gündem maddelerini ortaya koyması bekleniyor.

Konuşma haftalar öncesinden hazırlandı ve Biden, konuşma yazarları ve yönetimdeki çeşitli siyasetçiler ve politika belirleyiciler arasında birçok taslağı hazırlandı.

Biden'ın konuşması geçen yıl Rusya'nın Ukrayna işgalinden birkaç gün sonrasına denk gelmiş ve Washington'un işgale yanıtına odaklanmıştı.

Konuşmaya kimler katılacak?

Kongre'de yapılacak ortak oturumda gerçekleşecek konuşmaya Demokratlar'ın kontrolundaki Senato ve Cumhuriyetçiler'in kontrolundaki Temsilciler Meclisi'nin tamamıyla birlikte Biden kabinesinin üyeleri, silahlı kuvvetler ve Anayasa Mahkemesi üyeleri davetli.

Biden Ocak ayının başında konuşmayı yapması için Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy tarafından resmen davet edilmişti. Etkinliği McCarthy yönetecek ve ona Senato'nun da lideri konumundaki Başkan Yardımcısı Kamala Harris eşlik edecek.

Başkan'ın davetlileri arasında aile üyeleri ve konuşmasında değineceği noktalarla bağlantılı kişiler de olacak. Konuklar, konuşmayı, First Lady Jill Biden’ın locasından izleyecek.

Biden Memphis polis yetkilileri tarafından ölümüne dövülen siyah Amerikalı Tyre Nichols'ın annesi ve üvey babasını da konuşmasına davet etti.

Felaket durumunda halef kim?

Biden'ın kabinesinden bir kişi ise konuşmayı dinlemek için Kongre'de olmayacak. Bu kişi güvenli bir yerde tutulacak ve Başkan ile Kongre Binası'ndaki diğer haleflerini etkisiz hale getirecek bir felaket durumunda, hükümeti devralmakla görevlendirilecek.

Bu yıl Başkan'a vekalet edecek isim ise henüz açıklanmadı.

Felaket yaşanmasına karşı halef belirleme uygulaması, hükümetin lidersiz kalmasını önlemeyi, başkan, başkan yardımcısı ve başkanın ardından yetki sırasındaki diğer birçok kişinin toplu halde ölmesi durumunda başkanlık makamının devamlılığını sağlamayı amaçlıyor.

Bu uygulama ilk olarak 1950'lerde Soğuk Savaş sırasında nükleer saldırı riski karşısında ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyetçiler adına kim yanıt verecek?

Cumhuriyetçiler de konuşmanın ardından geleneksel olarak Başkan'a yanıt verecek.

Cumhuriyetçi Parti'den hangi ismin Biden'ın konuşmasına yanıt vereceği henüz açıklanmadı.

Yanıt konuşması Başkan'ın Birliğin Durumu konuşmasından kısa süre sonra yayınlanıyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG