Erişilebilirlik

Biden Ekibini Seçerken İtiraz Davası Yargıç Önünde  


Resmi olmayan sonuçlara göre Amerika'nın seçilmiş başkanı olan Demokrat Partili Joe Biden, Beyaz Saray'da birlikte çalışacağı çekirdek ekibini oluşturmaya odaklanırken Başkan Donald Trump'ın 2020 başkanlık seçiminin sonucunu değiştirmek için verdiği hukuk mücadelesi ivme kaybediyor.

Daha önce Beyaz Saray Genel Sekreterliği görevi için Ron Klain’i seçtiğini duyuran Biden, bugün de diğer bazı üst düzey makamlara getireceği isimleri açıkladı.

Buna göre, Biden uzun zamandır yakın danışmanlığını yapan ve kendisine seçim zaferini getiren stratejinin mimarları arasında yer alan Steve Ricchetti ile Mike Donilon’ı Beyaz Saray’da kıdemli danışmanı olarak görevlendirecek.

Bu yılın başında Biden’ın kampanya yöneticiliğine getirilen ve Demokrat Partili bir başkan adayına seçim kazandıran ilk kadın seçim kampanyası yöneticisi olan Jen O’Malley Dillon da Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atanacak.

Biden kampanyasının eş başkanlarından Louisiana eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi ve Siyah Kongre Üyeleri grubunun eski başkanı Cedric Richmond da Beyaz Saray Halkla İlişkiler Direktörü görevi için seçilen isim oldu. Richmond’ın bu görevi üstlenmesi, Temsilciler Meclisi’ndeki koltuğunun boşalması anlamına gelecek.

Bunların dışında, Biden kampanyasının yönetici yardımcısı ve Biden ailesine uzun süredir danışmanlık yapan Anthony Bernal, Joe Biden’ın eşi Jill Biden’ın kıdemli danışmanı olacak. Eski Başkan Barack Obama yönetiminde ABD’nin Uruguay büyükelçisi ve Dışişleri Bakanlığı’nda Batı Yarıküre Dairesi Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan, şu anda bir avukatlık şirketinde çalışan Julissa Reynoso Pantaleon da Jill Biden’ın genel sekreteri görevine atanacak.

Biden kampanyasının baş hukuk müşaviri Dana Remus, başkanlığı döneminde de bu görevi Biden için sürdürecek.

Biden kampanyasının bir diğer yönetici yardımcısı Julie Rodriguez, Beyaz Saray Hükümetlerarası İlişkiler Ofisi Direktörü, Biden’ın seyahatlerinden sorumlu genel sekreteri Annie Tomasini de Oval Ofis Operasyonlar Direktörü olarak görev yapacak.

Kabine atamalarını sonuçlandırmasının birkaç hafta süreceği belirtilse de Biden'ın bu hafta içinde başka atamalar da yapması bekleniyor.
Biden yönetiminde rol üstlenmesi olası isimler ve Biden'ın iktidara geçiş süreci sözcüsü, konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

Öte yandan Joe Biden kendi danışmanlarından ulusal güvenlik tehditlerine ilişkin brifing aldı.

İnternet üzerinden düzenlenen brifingi verenler arasında, eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Avril Haines ve ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yer aldı.

3 Kasım seçimlerini kaybettiğini henüz kabul etmeyen Başkan Trump, Biden'ın yetkililerden gizli güvenlik istihbaratı almasını engelliyor. Amerika'da geleneksel olarak seçilmiş başkanlar, yemin edip göreve başlamadan önce gizli güvenlik brifingleri almaya başlıyor.

Başkanlık seçimlerinden sonra yeni seçilen başkanın ekibinin geçiş sürecini başlatmasına yardımcı olmakla görevli Genel Hizmetler Dairesi'nin Başkanı Emily Murphy ise Joe Biden'ı seçimin "açık galibi" olarak henüz kabul etmedi. Sözcüsü, Murphy'nin teamülleri izlediğini ve "seçimin galibi netleşince bir değerlendirme yapacağını" kaydetti. Muhalifler, Murphy'nin Beyaz Saray'dan gelen baskılar nedeniyle geçiş sürecini başlatmaya direndiğini iddia ediyor ancak Trump yönetimi, bu iddiayı reddediyor.

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti'nin bazı ileri gelen üyeleri Biden'ın seçilmiş başkan olarak kabul edilmesi konusunda ısrarcı olurken Başkan Trump, özellikle sosyal medya üzerinde öfkeli ve taviz vermez tutumunu sürdürüyor. Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Biden'ın seçimin galibi ilan edilmesi durumunda sorunsuz bir geçiş süreci yaşanmasını garanti edeceğini belirtti.

O'Brien, Küresel Güvenlik Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Biden ve Harris'in seçimin kazananı olarak açıklanması durumunda, ki gidişat bunu gösteriyor, Ulusal Güvenlik Konseyi'nde son derece pürüzsüz bir geçiş süreci yaşanacak" dedi.

Biden, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Trump'a iktidarın el değiştirme süreci kapsamında işbirliği yapmaya çağrısında bulundu. Corona virüsü vakalarının hızla artmasının çok sayıda insanın hayatının tehlikede olduğu anlamına geldiğini kaydeden Biden, "İşbirliği yapmazsak daha fazla insan ölebilir" dedi.

Biden'ın zaferi


3 Kasım seçimlerinden dört gün sonrasına kadar seçimin galibinin kim olduğu açıklanmasa da Biden'ın zaferi, sayılan oyların artmasıyla netlik kazandı.
Biden, hukuki açıdan anlamı olmayan ancak simgesel açıdan önemli olan toplam ulusal oy sayısında Trump'ın 5 milyon 600 bin oy önünde. İki aday arasındaki bu fark, 3,6 puana denk geliyor.

Seçiciler Kurulu oylarındaysa Biden, 306 oy alarak başkan seçilmek için gereken 270 oyun üzerine çıktı. Trump ise 232 Seçiciler Kurulu oyu topladı.

Eyaletlerin 8 Aralık'tan önce bu sonuçları resmileştirmesi gerekiyor. Trump ve destekçileri, seçimde hile yapıldığını iddia ediyor. Ancak herhangi bir temele oturmayan bu iddialardan mahkemelerde de sonuç alınamadı.

Trump’ın itirazı bugün görüşülüyor


Trump'ın Pennsylvania eyaletinde açtığı davalardan biri, bugün görülecek. ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Matthew Brann, Pennsylvania eyaletinin en üst düzey seçim yetkilisinin Biden'ı eyalette seçimin galibi olarak resmen açıklamasını engellenmek için Trump kampanyasının açtığı davada iddiaları dinleyecek.

Trump'ın 2020 seçimlerini kazanması için seçimin çekişmeli geçtiği en az üç eyalette sonuçları lehine çevirmesi gerekiyor. Ancak bunu yapmak için Trump kampanyasının elinde yeterli hukuki gerekçe bulunmuyor. Trump destekçileri ayrıca yeniden sayılacak oyların eyaletlerdeki sonuçları değiştirmesini umuyor. Ancak uzmanlar, Biden ve Trump arasındaki oy farklarının yeniden yapılacak sayımla kapanmasını mümkün görmüyor.

Georgia eyaleti, kendi yeniden sayımını yapsa da Trump kampanyasının Wisconsin'de yapılacak yeniden sayım için önceden ödeme yapması gerekiyor. Wisconsin Seçim Komisyonu, Pazartesi günü, yeniden sayımın maliyetinin 7,9 milyon dolar bulacağını kaydetti.

Georgia eyaleti Genel Sekreteri Cumhuriyetçi Partili Brad Raffensperger ise Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, gerçek olmayan hile iddialarında bulunan ya da oyların geçerliliğini sorgulayan partililerin baskısı altında kaldığını söyledi.

Washington Post gazetesine kendisinin ve eşinin ölümle tehdit edildiğini söyleyen Georgia Genel Sekreteri Raffensperger, "Bu durumun özellikle kendi partimdeki insanlardan gelmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Herkesin üslubunu düzeltmesi gerekiyor. Ağzımızdan çıkanlar konusunda düşünceli ve dikkatli olmalıyız" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG