Erişilebilirlik

Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu


Biden yönetimi Kongre’ye ilettiği mektupta, Türkiye’ye Lockheed Martin’in ürettiği yeni F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını öngören 20 milyar dolarlık onay verilmesi çağrısında bulundu.
Biden yönetimi Kongre’ye ilettiği mektupta, Türkiye’ye Lockheed Martin’in ürettiği yeni F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını öngören 20 milyar dolarlık onay verilmesi çağrısında bulundu.

Biden yönetimi Kongre’ye ilettiği mektupta, Türkiye’ye Lockheed Martin’in ürettiği yeni F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışına onay verilmesi çağrısında bulundu.

ABD Kongresi’ne gönderilen mektup, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün TBMM’de onaylanmasının ardından geldi.

Biden yönetiminden Kongre’ye Türkiye’ye F-16 satışı mektubu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Senato Dış İlişkiler Komisyonu kaynakları, mektubun kendilerine ulaştığını VOA Türkçe'ye doğruladı; ancak içerikle ilgili bir ayrıntı vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise VOA Türkçe’nin mektuba ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, uygulanan politika gereği, savunma malzemeleri satışı ve transferleriyle ilgili Kongre’ye resmi bildirim yapılana kadar yorum yapmadıklarını belirtti.

Dışişleri sözcüsü, Başkan Biden’ın Türkiye’nin F-16 filosunun modernize edilmesine destek verdiğini açık bir şekilde ifade ettiğini, teklif edilen bu satışın ABD, Türkiye ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarını destekleyeceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer, Kongre’nin silah satışına onay sürecinde önemli rol oynadığına ve İsveç’in NATO’ya katılımının Kongre üyelerinin F-16 satışına ilişkin değerlendirmesinde önemli bir unsur olduğunu vurguluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vadent Patel bugün düzenlenen günlük basın toplantısında Türkiye’ye F-16 satışı konusunda yöneltilen sorular üzerine, süreç ya da takvimle ilgili bir ayrıntı vermemişti.

Beyaz Saray yetkilileri VOA Türkçe’ye daha önce yaptıkları açıklamada, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışına destek vermeye devam ettiklerini söylemiş, takvim ya da zamanlama konusunda bir ayrıntı vermemişti.

İsveç’in NATO üyeliği sürecinin tamamlanması, Rusya’nın Ukrayna işgalinde neredeyse iki yılın geride kaldığı bir dönemde, Biden yönetiminin en önemli dış politika önceliklerinden biri.

Bazı ABD Kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16 satışı ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanması arasında doğrudan bağlantı kurmuş; İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin süreç tamamlanmadan F-16 konusunda yeşil ışık gelmeyeceği mesajını vermişti.

Beyaz Saray, Ankara’nın 20 milyar dolarlık yeni F-16 alımı ve 79 adet modernizasyon kiti talebi konusunda Kongre ile istişare içinde olduğunu belirtmişti.

Ankara, 2021 yılında F-16 talebini ABD’ye iletti. Ancak hem NATO’nun genişlemesi konusunda Ankara ile yaşanan pürüzler hem de insan hakları konularındaki eleştiriler sebebiyle Kongre’de itirazlar dile getirildi.

TBMM’nin İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG