Erişilebilirlik

Yıldırım: 'İstanbul'un Son 25 Yıldaki Sorumlusu Biziz'


TBMM Başkanı ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yildirim
TBMM Başkanı ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yildirim

31 Mart Seçimleri’nde sonucu en fazla merak edilen yarış, kuşkusuz9 milyon 387 bin 327 seçmenin bulunduğu Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da yaşanacak.

Bağlı kuruluşlarının da katılımıyla 34,8 milyar TL tutarına ulaşan bütçesiyle Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Mersin, Konya ve Kayseri’nin toplam bütçesinden daha fazla bir büyüklüğe sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı, Cumhur İttifakı adına yarışa katılan TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve İyi Parti’nin desteğini alan CHP adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan biri olacak.

Yıldırım: Yerel seçimleri referandum havasına döndürmek İstanbul’a yapılabilecek bir iyilik değil

Seçimlere 84 gün kala bugün, düzenlediği basın toplantısıyla fiili olarak seçim yarışını başlatan Binali Yıldırım, tıpkı telefonda başarılar dilediği Ekrem İmamoğlu gibi 31 Mart’a kadar İstanbul’un sorunlarının konuşulmasını istiyor.

Prensip olarak daha az konuşup daha çok dinleyeceğini ve projeleri anlatmaya odaklanacağını belirten Yıldırım, “31 Mart Seçimleri’nde sonuç ne olursa olsun, İstanbul kazansın istiyoruz, ülkemiz kazansın istiyoruz. Benim arzum 31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul ölçeğinde, İstanbul merkezli, İstanbulluların sorunları, beklentileri ve geleceğini konuşacağımız bir seçim olması. Bu seçimlerin bir genel seçim havasına dönüştürülmesi, bir referanduma dönüştürülmesi bana göre, İstanbul'a yapılabilecek bir iyilik değildir. İstanbul'un konularının, dünya şehrinin konularının güme gitmesi beni çok üzer. Bu bakımdan kampanya boyunca bu alanda kalmaya devam edeceğim. Mecbur kalmadıkça bu alan dışındaki konularda çok fazla mesai harcamayacağım.” dedi.

İstanbul’un en büyük sorunu ulaşım ve trafik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında Refah Partisi adayı olarak İstanbul’u kazanmasıyla, yedi yıl sonra kurulacak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin temellerinin atıldığını söyleyen Binali Yıldırım, o zamanki sorunlar olan çöp, su yokluğu ve hava kirliliğinin çözüldüğünü ancak çözülmeyi bekleyen yeni sorunlar olduğunu vurguladı.

Istanbul
Istanbul

Cumhur İttifakı adayı Yıldırım, “AK Parti İstanbul hareketiyle başladı. Dolayısıyla İstanbul’da geçen çeyrek asrın her türlü sevabıyla, günahıyla sorumlusu biziz. Bunu, herkesin bilmesini istiyoruz. Şimdi 31 Mart seçimleriyle beraber yeni bir dönemin belki bir 25 yıl daha sürecek yeni bir dönemin kapılarını aralamayı hedefliyoruz. İstanbul’un sorunu da var, sorunu olmayan ölüler ile delilerdir. Yaşayanların sorunları vardır.Sorun nedir? Birinci şey; ulaşım ve trafik. İstisnasız ulaşım ve trafik telaffuz edilen sorun. Nüfus yoğunluğu, kalabalık tarzında bir değerlendirme de var. 1994’te çöp, hava kirliliği konuşuluyordu. İstanbul’un 1.0 versiyon sorunları geride kaldı. Şimdi endüstri 4.0 gibi, İstanbul’da 4.0 dönemi başlayacak.” diye konuştu.

Yıldırım’ın İstanbul’un trafik sorunu için çözüm önerisi raylı sistemi daha da geliştirmek.

Raylı sistemin toplam ulaşımdaki payını %19’dan %48’e çıkarmak için 55 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirten Binali Yıldırım, doğru projeye para bulunacağının altını çiziyor.

Suriyeliler kalıcı değil

Trafik sorununu hafifletmek için yıllardır konuşulan tek-çift plaka çözümüne taraftar olmadığını vurgulayan Binali Yıldırım, Suriye’deki iç savaştan kaçarak İstanbul’a yerleşen Suriyelilerin de kalıcı olmadığını savunuyor.

Yıldırım, “Ülkemizde 3.5 milyon Suriyeli var. Amacımız orayı işgal değil. Huzur getirmek. Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. 295 bin Suriyeli döndü. İstanbullular şunu bilmeli: Suriyeliler kalıcı değildir. Buradayken de yasa dışı faaliyetler içinde bulunmalarına müsaade etmeyiz. Sıfır tolerans. Tutar kulağından atarız.” dedi.

Yıldırım: TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmeme kararımda değişiklik yok

Anayasa’nın 94. Maddesi’nde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar” yazılı olmasını gündeme getiren CHP’li bazı milletvekilleri, aday olduğu günden bu yana Yıldırım’ın, mutlaka TBMM başkanlığından istifa etmesini talep ediyor.

Ancak Cumhur İttifakı adayı Yıldırım, “Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz. TBMM Başkanlığı'ndan istifa etmeme konusundaki kararımda bir değişiklik yok Belediye Başkanı seçilirsem Meclis Başkanlığı’nı unut. Bir koltukta iki karpuz olmaz” diyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmeden TBMM Başkanlığı’ndan ayrılmama kararında ısrarcı olacağını gösterdi.

Ekrem İmamoğlu da siyasi tartışmalardan uzak duruyor

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı Ekrem İmamoğlu da geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’na adaylığı ilgili tartışmalara değinmeyerek siyasi kavgalardan uzak durmak istediği mesajını vermişti.

Her siyasi görüşün bir araya geldiği İstanbul İttifakı’nı kurmak için yola çıktığını belirten İmamoğlu, “İstanbul'la ilgili beş büyük ve somut hedefim var. Birincisi, İstanbul'un ulaşım ve trafik sorununu çözmek. İkincisi, İstanbul'daki kent yoksulluğu ile mücadele etmek ve pahalı yaşamı ucuzlatmak. Üçüncüsü, İstanbul’da doğru kentsel planlama ile çevre, imar ve deprem sorunlarını çözmek. Dördüncüsü, İstanbul’un işsizlik sorununu çözmek, yeni ekonomi ve yaratıcı endüstriler için İstanbul’u bir çekim merkezine dönüştürmek. Beşincisi ise İstanbul’un yaşam kalitesini yükseltmek, kültür, sanat ve spor faaliyetlerini, İstanbul’un tamamına yaymak” demişti.

HDP ve Saadet Partisi henüz İstanbul’la ilgili kararlarını vermedi

2014’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Kadir Topbaş’ı aday gösteren Adalet Kalkınma Partisi, CHP adayı Mustafa Sarıgül’ün %7,8 puan önünde %47,9 oy oranı elde ederek seçimi kazanmıştı.

Bugün cezaevinde olan Sırrı Süreyya Önder ile katıldığı seçimde %4,8 oy toplayan HDP ise henüz adayını açıklamış değil.

Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde İstanbul’daki seçmenlerin %12,52’sinin oyunu alan HDP’nin kararı, seçimlerde kritik etkiye sahip faktörler arasında gösteriliyor.

2014’te İstanbul’da İl Genel Meclisi oyları %3,3 olan Saadet Partisi de henüz bu kentle ilgili tutumunu henüz netleştirmedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG