Erişilebilirlik

BAE Suriye’ye Asker Gönderiyor


Savunma Bakanı Ash Carter, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Suriye’ye IŞİD’le mücadele eden güçleri eğitmek için komando birliği konuşlandırmak istediğini ve Amerika öncülüğündeki hava operasyonlarına yeniden destek vermeye başlayacağını kaydetti.

Carter, bu açıklamayı Brüksel’de biraraya geldiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin üst düzey yetkilileriyle görüşmesinin ardından yaptı.

Carter, ”Bana daha fazlasını yapmak istediklerini söylediler, bu, özellikle hava operasyonlarına yeniden katılmaları ve ikinci olarak cephede bizimle birlikte çalışmaları gibi unsurlar dikkate alınınca önemli” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri özel kuvvetleri Suriye’de IŞİD’le mücadele eden güçlere eğitim, danışmanlık ve silah desteği verecek. Bu destekten sözkonusu güçlerin Irak’taki Kürtler ve Sünni gruplar da yararlanacak.

Komando birliğinin sayısı hakkında bilgi vermeyen Carter, ılımlı Sünni’lerin kaybettikleri toprakları yeniden geri almalarının ve Irak’ı birarada tutabilmenin önemli olduğunu vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri gibi Suudi Arabistan da IŞİD’le mücadeleye daha fazla destek sözü vermişti. Ancak, Suudi Arabistan, 2014 yılı ortalarında başlatılan uluslararası operasyona ilk başlarda katıldıktan sonra, dikkati Yemen’e çevrilince bu operasyonlardan çekilmişti.

IŞİD’le mücadele çerçevesinde koalisyon 10 binden fazla hava saldırısı düzenledi. Ramadi’nin yeniden ele geçirilmesi gibi önemli gelişmeler de sağlandı.

Ancak aşırı tutum yanlıları, hala Irak ve Suriye’de geniş alanları kontrol ediyor ve Libya’daki varlıklarını güçlendirmiş durumdalar.

ABD, bölgede büyük çaplı kara birliklerinin konuşlanmasını istemiyor, buna karşın özel birliklerin yerel güçlerle çalışmasına, tavsiyelerde bulunmasına ve donatmasına olumlu yaklaşıyor.

IŞİD’e karşı mücadele uluslararası güçlerin Münih kentinde Suriye’de ateşkese ulaşma çabaları sırasında devam ediyor.

Carter, IŞİD’le mücadelede ateşkes olmadığını vurguluyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG