Erişilebilirlik

Blinken'dan Batı Şeria'da Gerilimi Azaltma Çağrısı


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kudüs ve Batı Şeria’daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kudüs ve Batı Şeria’daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistinliler'in umudunu kaybettiklerine tanık olduğunu söyledi ve ABD'nin İsrail yerleşimlerinin arttırılmasına karşı olduğunu hatırlatarak Batı Şeria'da artan gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

Blinken ABD'nin iki tarafın da yerleşimlerin arttırılması, evlerin yıkılması ve tahliye emri gibi çift devletli çözümü zorlaştıracak eylemlerine karşı olduğunu söyledi.

Blinken, Abbas'la görüşmesinin ardından basın toplantısında "gidişatın derin endişeye neden olduğunu" söyledi ancak aynı zamanda her iki taraftın somut çözüm önerilerinin uygulanması durumunda gerilimin azalabileceğini kaydetti.

UNRWA'ya 50 milyon ek bağış sözü

Blinken, "Filistin halkıyla kendi ilişkilerimizi güçlendirmek ve hayatlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için çalışıyoruz. Buna BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi'ne (UNRWA) gıdadan aşılara, mültecilere yönelik desteğe, eğitime kadar çeşitli alanlarda verdiğimiz 890 milyon dolarlık destek dahil" dedi.

Blinken ayrıca UNRWA'ya 50 milyon dolar daha bağışlayacaklarını bildirdi. Blinken, Başkan Biden'ın Temmuz ayındaki ziyaretinde Doğu Kudüs Hastane Ağı'na 100 milyon dolar bağış sözü verdiğini de hatırlattı.

ABD'nin Filistinli topluluklara 4G sağlamak için anlaşma yaptığını ve bunu uygulamaya geçirmek için çalıştığını belirten Blinken, Filistinliler'e hizmet veren konsolosluğun yeniden açılacağını da söyledi.

Abbas Batı Şeria’da şiddetin artmasından İsrail’i sorumlu tuttu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Batı Şeria'da şiddetin aniden artmasından İsrail'i sorumlu tuttu.

Abbas, İsrail'in uluslararası hukuku ve anlaşmaları ihlal eden tek taraflı eylemlerini tamamen durdurması çağrısı yaptı.

Abbas yaptığı yazılı açıklamada, "Artık ABD yönetimi ve uluslararası toplumla birlikte, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarına sahip Filistin Devleti topraklarındaki İsrail işgalini sona erdirmek için siyasi diyaloğu yeniden tesis etmeye hazırız" dedi.

Filistin Yönetimi, İsrail'in Cenin mülteci kampına büyük baskınının ardından geçen hafta İsrail'le güvenlik işbirliği anlaşmasını askıya almıştı. Çatışmalarda 10 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Geçen hafta baskına misilleme olarak Kudüs'te bir sinagoga düzenlenen saldırıda silahlı bir Filistinli sinagog önünde yedi kişiyi öldürmüştü.

Filistin Yönetimi liderleri İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da aylardır düzenlediği baskınlara öfkeli.

Sadece Ocak ayında 35 Filistinli İsrail askerleriyle 2015'ten beri girdikleri en kanlı çatışmalarda hayatını kaybetti. Yetkililer İsrailli yerleşimcilerin Filistin mülklerine saldırılarının da arttığını söylüyor.

Abbas'la görüşmesinden önce Blinken Ramallah yakınında çok sayıda Amerikalı Filistinli'nin yaşadığı Deyr Dibvan kasabasını ziyaret ederek sivil toplum liderleriyle biraraya geldi.

İsrail tarihinin en sağcı hükümetlerinden birinin başında yeniden iktidara gelen Başbakan Benyamin Netanyahu, Batı Şeria'daki İsrail askerlerini takviye etti ve buradaki yerleşimleri güçlendirme sözü verdi, ancak henüz daha aşırı adımlar atmadı.

Blinken İsrail Savunma Bakanı’yla da görüştü

Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'la da biraraya geldi ve İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için işbirliğini ayrıca Batı Şeria'daki durumu görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü.

ABD arabuluculuğundaki müzakerelerin 2014'te tıkanmasının ardından İsrail'in yanında Batı Şeria'da bağımsız bir Filistin devleti kurulması şeklinde çift devletli çözüm umutları tükenmiş durumda.

Biden yönetimi Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de 1967'den bu yana Filistinliler'e hizmet veren ancak eski Başkan Donald Trump tarafından 2019'da kapatılan Amerikan konsolosluğunu yeniden açacağını söylemişti. Ancak henüz konsolosluğun nerede ya da ne zaman açılacağı belirtilmedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG