Erişilebilirlik

Blinken’dan İsrail ziyaretinde “Her zaman yanınızdayız” mesajı


Blinken, bugün Tel Aviv'de askeri karargahta Netanyahu ile ortak basın toplantısında İsrail'i misillemede itidalli olmaya çağırdı.
Blinken, bugün Tel Aviv'de askeri karargahta Netanyahu ile ortak basın toplantısında İsrail'i misillemede itidalli olmaya çağırdı.

Ortadoğu gezisine başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya 'Hamas'ın katliamlarının İsrailli Yahudiler için taşıdığı korkunç yansımaları' kişisel düzeyde anladığını ve Washington'un İsrail'in yanında olduğunu söyledi.

Blinken, bugün Tel Aviv'de askeri karargahta Netanyahu ile ortak basın toplantısında İsrail'i misillemede itidalli olmaya çağırdı. Şu ana kadarki en doğrudan çağrısında bulunan Blinken, sivillerin hayatını korumak için mümkün olan her türlü önlemi almasını istedi.

Blinken ayrıca Hamas tarafından kaçırılan ve bazılarının Amerikalı olduğu düşünülen rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olmaya çalışacak ve İsrail'in olası bir kara harekatından önce Gazze'deki sivillere güvenli bir geçiş sağlanması için İsrailliler ve Mısırlılar’la görüşmeleri ilerletecek.

ABD Dışişleri Bakanı, Netanyahu’ya "Kendinizi savunmak için tek başınıza yeterince güçlü olabilirsiniz. Ancak Amerika var olduğu sürece asla buna gerek duymayacaksınız. Biz her zaman sizin yanınızda olacağız" dedi.

Blinken ayrıca, büyükbabasının Rusya'daki pogromlardan nasıl kaçtığını ve üvey babasının Nazi toplama kamplarından nasıl kurtulduğunu anlatarak duygusal ve kişisel bir konuşma yaptı; "Hamas'ın katliamlarının İsrailli Yahudiler için, hatta her yerdeki Yahudiler için taşıdığı korkunç yansımaları kişisel düzeyde anlıyorum" dedi.

“İsrail hükümeti saldırının görüntülerini paylaştı”

Blinken daha sonra düzenlediği basın toplantısında İsrailli yetkililerin Hamas saldırıları sonrasında çekilen video ve görüntüleri paylaştığını, bu görüntülerde "kurşunlarla delik deşik edilmiş" bir bebeğin, kafası kesilmiş askerlerin ve arabalarında yakılmış gençlerin yer aldığını söyledi.

Blinken, "Bu tek kelimeyle hayal edilebilecek en kötü şekilde ahlaksızlık. Bu gerçekten kavrayabileceğimiz, sindirebileceğimiz her şeyin ötesinde" ifadelerini kullandı.

Ürdün’de Mahmud Abbas’la görüşecek

Blinken İsrail'den sonra Ürdün'e geçerek Kral Abdullah ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşeceğini, ardından da seyahatini sürdürerek Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Katar liderleriyle biraraya geleceğini söyledi.

Blinken'ın gezisi İsrail’e desteğin yanısıra Hamas'ı destekleyen İran'a çatışmaya müdahil olmaması için caydırıcı bir mesaj vermeyi amaçlıyor.

Blinken, İsrail'in sınırötesi saldırıların bir daha asla gerçekleşmemesini sağlayacak şekilde kendini savunmak zorunda olduğunu ve bunu nasıl yapacağını Netanyahu ile konuştuğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Biz demokrasiler, zor olsa bile farklı bir standart için çabalayarak kendimizi teröristlerden ayırırız. Sivillere zarar vermekten kaçınmak için mümkün olan her türlü önlemi almak işte bu yüzden çok önemli" de dedi.

İsrail, tüm rehineler serbest bırakılana kadar Gazze Şeridi'ndeki kuşatmaya insani bir ara verilmeyeceğini söylüyor.

Reuters haber ajansına isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington'un Gazze'de ikamet eden 500 ila 600 Filistinli Amerikalı dahil sivillere güvenli geçiş sağlanması konusundaki görüşmeleri ilerletmek için çalıştığını söyledi.

Çatışmayı frenlemek Washington için en önemli öncelik ve Blinken, İran ve İran destekli gruplarla görüşen bölgesel müttefiklerle konuşarak, Tahran'a uzak durmasını tavsiye etmelerini istiyor.

Yetkili, "Diğer tarafları bu çatışmanın dışında tutmaya kararlı olduğumuzu göstermek istiyoruz" dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG