Erişilebilirlik

BM: 'Butto Suikastında Pakistan Hükümetinin İhmali Var'


Birleşmiş Milletler tarafından atanan komisyon, 2007 yılında Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto’ya düzenlenen suikastta yeterli güvenlik önlemleri alınmadığını, suikastın önlenebileceğini bildirdi

Birleşmiş Milletler tarafından atanan komisyon, 2007 yılında Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto’ya düzenlenen suikastta yeterli güvenlik önlemleri alınmadığını, suikastın önlenebileceğini bildirdi.

Komisyonun yayınladığı 65 sayfalık raporda Butto’nun güvenliğinden İslamabad hükümetinin, suikastın düzenlendiği Pencap eyaleti ve Rawalpindi bölge emniyetinin sorumlu olduğu belirtildi.

Raporda Benazir Butto’nun güvenlik açısından tüm bu tehlikeleri yaşayacağı bilinmesine rağmen adı geçen hiçbir güvenlik kuruluşunun gerekli önlemleri almadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler raporu, yerel polisi gerek olay sırasında, gerekse suikastın ardından suç kanıtlarını bulma ve koruma konusunda ihmalci davranmakla suçladı. Raporda ayrıca bu tedbirsizliğin, suikast sonrası yürütülecek soruşturmaya ‘geri dönülemeyecek şekilde’ zarar verdiği de vurgulandı.

BM, Pakistan cumhurbaşkanının isteği üzerine bu raporu bir hafta geciktirmişti. Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, 27 Aralık 2007’de öldürülen Benazir Butto’nun eşiydi.

XS
SM
MD
LG