Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri'nden Esad'a Çağrı


Suriye'nin Dauma kentinde güvenlik güçleriyle çatışan göstericiler
Suriye'nin Dauma kentinde güvenlik güçleriyle çatışan göstericiler

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye Devlet Başkanı Beşar el-Esad’a kendi halkını öldürmeye son vermesi çağrısında bulundu.

Arap dünyasında demokrasi konulu konferansın açış konuşmasını yapan Ban” Baskı bir çıkmaz sokaktır”şeklinde konuştu.

BM Genel sekreteri Beyrut’taki konferansta Arap ülkelerindeki devrimlerin, halkların artık tek adam yönetimlerinden memnun olmadıklarını gösterdiğini söyledi. Ban ki-Moon, ayrıca İsrail’den Arap topraklarını işgale son vermesini de istedi; Yahudi yerleşim bölgelerinin, yeni ve eski, “yasadışı” olduğunu vurguladı.

Öteyandan Suriye resmi haber ajansı Esad’ın 10 aydır süren ayaklanma sırasında işlenen suçlar için genel af ilan ettiğini bildirdi. Haberde ayrıntılı bilgi verilmedi.

Bu arada Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani, sivil halkın katledilmesini önlemek için Arap ülkelerinin Suriye’ye asker göndermesi gerektiğini söyledi.

Suriye’ye askeri müdahale çağrısı yapan ilk Arap lider olan El Tani, ölümlere son verilmesi için başka bir yol bulunmadığını görüşünde.

Katar Emir’ i bu açıklamaları Amerikan CBS televizyonunun “60 Minutes” (60 dakika) programında yaptı.

Arap Birliği'nin cinayetleri durdurmak için bu ülkeye 165 gözlemci göndermesine rağmen şiddet eylemleri sürüyor. İnsan hakları derneklerine göre gözlemcilerin göreve başladığı günden bu yana 400 kişi öldürüldü.

Örgütün Suriye’ye gönderdiği gözlemcilerin bağlı olduğu komisyonun başında Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Yasim el Tani bulunuyor. Başbakan, bir süre önce gözlemcilerin bazı hatalar yaptığını söylemiş ve Birleşmiş Milletlerden yardım istemişti.

Birleşmiş Milletler 9 aydır süren ayaklanmada 5,000’den fazla kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Beşar Esat rejimi ise dış mihraklı teröristlerle savaştığını ve ölenlerin en az ve 2,000'inin asker ve polis olduğunu ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG