Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi’nin Gündemi Suriye


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün Suriye’deki kimyasal saldırıyla ilgili olarak acil olarak toplanıyor.

Gözlemciler, diplomatlar ve analistler Han Şeyhun’daki saldırıyla ilgili olarak Suriye’de rejim güçleriyle Rusya’yı suçluyor. Dünya Sağlık Örgütü de kurbanların sinir gazına maruz kaldıklarına dair belirtiler gösterdiklerini söyledi.

Bazı gruplar ölü sayısını 100 olarak açıklıyor, en az 350 kişinin de saldırıdan etkilendiğini kaydediyor.

Rusya saldırıda herhangi bir rolü olmadığını söylüyor, Suriye ise savaş uçaklarının muhaliflerin kimyasal silah bulundurduğu bir depoyu vurduğunu belirtiyor. Suriye yönetimi 6 yıldır süren savaşta sivillere karşı kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor.

Dünya kınadı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres olayın soruşturulması gerektiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande saldırıyı “savaş suçu” olarak niteledi.

Vatikan’da Papa Francis, olayı kabul edilemez katliam olarak niteledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, saldırının Suriye rejiminin barbarlığını hatırlatan bir başka olay olduğunu kaydetti ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Amerika Başkanı Donald Trump, olayı kınanması gereken bir saldırı olarak niteledi ve dünya tarafından kabul edilemeyeceğini kaydetti. Beyaz Saray yönetimi, silah saldırısından Obama yönetiminin “zayıf Suriye politikalarını” da sorumlu tuttu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de saldırıyı kınadı ve bu haberin son bir aydaki üçüncü kimyasal saldırı haberi olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson bütün kanıtların Esat rejiminin saldırıyı düzenlediğini gösterdiğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Rusya’dan Birleşmiş Milletler’de konuyla ilgili alınacak karara destek vermesini istedi.

Korkunç katliam

Han Şeyhun’daki saldırı muhalifler tarafından da “korkunç katliam” olarak nitelendi. Konuyla ilgili açıklama Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan geldi.

Koalisyon, Birleşmiş Milletler yetkililerinden derhal soruşturma başlatmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Halep’in batısındaki Han Şeyhun’u hedef alan saldırı Suriye’de bir hafta içinde düzenlendiği iddia edilen üçüncü kimyasal saldırı.

Diğer iki saldırıda da Suriye rejimi suçlanmıştı. Saldırılar Hama bölgesinde Han Şeyhun’a fazla uzak olmayan yerlerdeydi.

Bu yıl başlarında İnsan Hakları İzleme Örgütü Suriye rejimini Halep için yürütülen savaşın son günlerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere klor gazı saldırısı düzenlemekle suçlamıştı.

İdlib, muhaliflerin elindeki son bölgelerden biri. Birleşmiş Milletler, Halep’i terkeden yaklaşık 1 milyon kişinin bölgede yaşadığını belirtiyor.

Türkiye’de tedavi oluyorlar

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Suriye’den 30 kişinin muhtemel gaz saldırısı şüphesiyle Gaziantep’te tedavi altına alındığını belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Türkiye'de Tedavi Edilen Suriyeliler ile İlgili Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Akdağ, ilk belirtilerin kimyasal saldırı izi taşıdığını kaydetti. Akdağ’ın açıkladığı 30 rakamı daha sonra yetkililer tarafından 58’e çıkartıldı.

Hatay Valiliği’nden yapılan açıklamada 58 kişinin çeşitli devlet ve özel hastanelerde tedavi altında olduğu belirtildi.

Şam yakınlarında hava saldırısı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre saldırının hedef olduğu bölgenin güneyinde, başkent Şam’ın doğusunda ise çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu en az 25 kişi hava saldırılarında yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG