Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Suriye Kararını Onayladı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesini takvime bağlayan karar tasarısını oybirliğiyle onayladı. Karar Suriye’yi bağlayıcı sorumluluklar yüklüyor.

Cuma akşamı geç saatlerde Konsey’in 15 üyesinin katıldığı oylama, Amerika ve Rusya arasında haftalardır devam eden diplomatik pazarlıkları sonuçlandırmış oldu. Güvenlik Konseyi kararı, bu ay Cenevre’de iki ülkenin vardığı anlaşmayı esas alıyor. Amerikalı ve Rus yetkililer arasında yapılan görüşme, geçen ay Şam yakınlarında düzenlenen ve yüzlerce kişini öldüğü kimyasal silah saldırısını izliyor.

Washington ve Moskova’nın vardığı anlaşma, Amerika’nın kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçladığı Esat rejimini cezalandırmak amacıyla Suriye’ye düzenleyeceği askeri operasyonu önlemişti.

Güvenlik Konseyi’nin yaptığı oylamadan hemen önce merkezi Lahey’de bulunan Kimyasal Silahları Önleme Örgütü, Suriye’nin kimyasal silahlarının dökümünü çıkarıp listeledikten sonra imha edileceği takvimi içeren bir planı onaylamıştı. Planın metni Güvenlik Konseyi’nde oylanan karar tasarısıyla birleştirildi.

Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen Suriye kararı aynı zamanda Esat rejiminin müttefiki Rusya’nın da ilk kez Suriye aleyhindeki bir karar tasarısını onaylaması açısından tarihi olay oldu. Daimi üyeler Rusya ve Çin, daha önce BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye karşıtı görüşülen üç karar tasarısını veto etmişti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, oylamadan önce yaptığı açıklamada Suriye hükümetinin yükümlülüklerine uyacağını söylemişti.

Başkan Barack Obama, BM kararını uluslararası toplumun “büyük başarısı” diye niteledi; kararın Suriye için hukuki açıdan bağlayıcı olduğunu, uymaması durumunda sonuçlarına katlanacağını hatırlattı.

BM kararı Suriye hükümetinin dökümünü sunduğu kimyasal silah tesislerinin 30 gün içinde denetlenmesini öngörüyor. Uluslararası denetçilerin bu görevine Salı günü başlaması bekleniyor. Aynı karar çerçevesinde ayrıca Suriye’nin tüm kimyasal silahlarının 2014 yılı ortasında imha edilmesi öngörülüyor.

Öte yandan Suriye’de iç savaş hala devam ediyor. Dün Şam’ın kuzeyindeki Rankus’ta bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu en az 30 kişi hayatını kaybetti. Sünniler’in yaşadığı Rankus, isyancıların elinde bulunan bir kasaba.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG