Erişilebilirlik

BM: 'Han Şeyhun'daki Kimyasal Saldırıyı Esat Rejimi Düzenledi'


Birleşmiş Milletler tarafından atanan bir uluslararası bir komisyon, 4 Nisan’da Suriye’de düzenlenen kimyasal silah saldırısının sorumlusunun Esat rejimi olduğunu açıkladı.

İsyancıların elindeki Han Şeyhun kasabasına düzenlenen kimyasal silah saldırısında çok sayıda kişi ölmüş ve yaralanmış, bunun üç gün sonrasında Amerika, kimyasal silah saldırısının yapıldığını bildirdiği Suriye hava üssünü bombalamıştı.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan 33 sayfalık raporda sarin gazının kasabaya atılabileceği sekiz ayrı senaryo değerlendirildi. Değerlendirmeyi BM’ye bağlı uzmanlar ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü yaptı.

Uzmanlar, olay yerinden elde edilen fotoğraf, video, uydu resmi, görgü tanıklarının ifadeleri ve adli tıp raporları sonucunda kimyasal saldırının havadan atılan küçük bir patlayıcı yardımıyla düzenlendiği olasılığının ağır bastığı kararına vardı.

Soruşturmayı yürüten uzmanlar, 4 Nisan sabahı Han Şeyhun’a atılan kimyasal silahın bir uçak tarafından bırakıldığı yönünde “yeterli güvenilir ve inanılır kanıt” olduğunu ve aynı saatlerde bölgede bir “hava aracının” görüldüğünü açıkladı. Komisyon, uçaktan atılan bombanın yerde krater oluşturduğunu ve buradan sarin gazının yayıldığını bildirdi.

Suriye ve Rusya sarin gazının havadan atıldığı iddialarını reddetmiş ve yerdeki bir bombanın patlaması sonucu yayıldığını iddia etmişti.

Soruşturmayı yürüten BM uzmanları, tehlikeli olduğu gerekçesiyle Han Şeyhun’a gitmedi. Uzmanlar aynı zamanda bombanın yol açtığı çukurun betonla örtüldüğünü ve bundan dolayı kanıt değerini yitirdiğini kaydetti.

Han Şeyhun saldırısı, Esat rejimine atfedilen dördüncü kimyasal saldırı olarak rapor edilmiş oldu.

Aynı komisyon bununla birlikte Eylül 2016’da Suriye’nin Um Hoş köyünde kükürt-hardal gazıyla düzenlenen saldırının IŞİD eylemi olduğunu açıkladı

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Esat rejiminin arka arkaya düzenlediği kimyasal saldırıları kınadı ve Güvenlik Konseyi’ne rejime net bir mesaj gönderme çağrısında bulundu. Haley, “Bunu yapamayan ülkelerin bu korkunç saldırıları işleyen diktatörler ve teröristlerden farkı yok” diye konuştu.

Güvenlik Konseyi üyesi Rusya dün ortak soruşturma komisyonunun görev süresini bir yıl daha uzatacak tasarıyı veto etmiş, bir karar vermeden önce komisyon raporunun sonuçlarını bekleyeceğini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi’nin ortak komisyonun 16 Kasım’da görev süresini bu tarihe kadar uzatma şansı bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG