Erişilebilirlik

BM Iraklı Kürtler'in Mültecilere Yardımını Övdü


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Irak ziyareti sırasında Amerika'nın Sesi muhabiri Jeffrey Young'ın sorularını yanıtladı ve IŞİD saldırıları yüzünden Kuzey Irak'a sığınan mülteci sayısının hızla arttığına söyledi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Irak’taki karışıklıktan kaçan mültecilere ve Suriyeli sığınmacılara kucak açmasını memnunlukla karşıladığını söyledi. Guterres şu sayıları verdi:

“Irak, çok sayıda yerli ve yabancı mültecinin bulunduğu bir ülke. Irak’taki 220 binden fazla Suriyeli mültecinin büyük bölümü kuzey Irak’ta. Ayrıca, Iraklı mülteciler de var. Hepsi birlikte iki milyondan fazla. IŞİD’in Irak’ta bazı bölgeleri ele geçirmesinden önce ülkede 950 bin Iraklı mülteci vardı. Anbar ve Musul’un IŞİD tarafından işgal edilmesinden sonra bu sayı 1 milyon 200 bine yükseldi.”

Birleşmiş Milletler yetkilisi Guterres, uluslararası toplumun mültecilere yardım eli uzatarak çok ağır bir yükün atına giren Iraklı Kürtler’e yardımcı olması gerektiğini bildirdi:

“Bu konuda dört açık mesaj verebilirim. Birincisi, çok sayıda mülteciye kapılarını açan Kürtler’i ve bölgesel hükümeti çok takdir ettiğimi söylemek isterim. Şu anda içinde bulundukları zor ekonomik koşullara rağmen, Kürtler mültecilerle her şeyi paylaştı. Bu cömertlik uluslararası toplum tarafından takdir edilmeli. Irak sorunu, Suriye krizi ve Lübnan’daki istikrarsızlık, Gazze trajedisinin yaşandığı Ortadoğu’da, kuzey Irak, kargaşadan kaçan insanlara koruma sağlayabilecek çok az sayıdaki bölgeden biri.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Iraklı Kürtler’in mezhep ayrımı yapmadan herkese yardım ettiğini bildirdi:

“Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani ve Başbakan’ın sınırları açık tutma politikasına bağlılığı çok olumlu. Ayrıca dinlerinden ya da etnik kökenlerinden bağımsız olarak korunmaya ihtiyacı olan herkesi kabul etmeleri beni çok etkiledi. Kürt, Arap, Türkmen ya da Sünni, Şii, Hıristiyan demeden herkese kapılarını açtıklarını gördüm. Irak’ta mezheplerarası bir iç savaşı önlemenin hayati önem taşıdığı bir ortamda, bu hoşgörü ve açıklık çok önemli.”

Birleşmiş Milletler yetkilisi Guterres, Irak’ta siyasi çözümün önemini de vurguladı ve Güvenlik Konseyi üyelerinin bu konuda Bağdat hükümetine yardımcı olması gerektiğini söyledi:

“Bu trajik mülteci krizinin, insani bir çözümü yok. Dünyanın bu bölgesinde yaşanan siyasi koşulların halk üzerinde bıraktığı korkunç izleri hiçbir sivil toplum örgütünün silmesi mümkün değil. Iraklı siyasi liderleri, ellerindeki son şansı kullanarak, Irak halkını, mezhepler üstü bir yaklaşımla bir araya getirecek siyasi çözümü üretmeye teşvik etmemiz gerek. Eğer bu fırsatı kaçırırsak, durum daha da kötüleşebilir ve bölge mezheplerarası bir iç savaşa sürüklenebilir. Bunu önlemek, Iraklı siyasi liderlerin sorumluluğu. Ayrıca, uluslararası toplum, komşu ülkeler, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin birleşmeli ve Irak halkının içinde bulunduğu krizden çıkması için siyasi çözüm bulunmasına yardım etmeliler.”

Buarada IŞİD’e bağlı militanlarla hükümet kuvvetleri arasında çatışmalar devam ediyor. Militanlar Bağdat’ın kuzeyinde mahkumları taşıyan bir konvoya saldırdı, 51 mahkumla 8 polisi öldürdü.

Öteyandan Irak parlamentosu Kürt politikacı Fuad Masum’u cumhurbaşkanı seçti. 76 yaşındaki Masum’un cumhurbaşkanı seçilmesi yeni hükümet kurulması yolunda bir engelin daha aşılmasını sağladı. Ancak başbakan seçimi çok daha zor olacağa benziyor. Nisan ayında yapılan seçimlerden bu yana yeni hükümet kurulamadı. Şii Başbakan Nuri El Maliki, Sünniler’i ve Kürtler’i dışlamakla suçlanıyor. Irak’ta 2003 yılında varılan anlaşma cumhurbaşkanının Kürt, meclis başkanının Sünni, başbakanın da Şii olmasını öngörüyor.

Irak’ta IŞİD militanlarının ülkenin kuzeyinde önemli kentleri ele geçirmesinden bu yana şiddet hızla arttı.

Birleşmiş Milletler’e göre, 2014’ün ilk yarısında Irak’ta terör, şiddet olayları ve çarpışmalar nedeniyle 7,160 sivil ve asker öldü. Geçen yıl bu rakam 9,000 civarındaydı. Birleşmiş Milletler, ölen sivillerin çoğunun kadınlarla çocuklar olduğunu bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG