Erişilebilirlik

BM Koridorlarındaki Kavga Güvenlikçileri İşinden Ediyordu


Yaşanan olaydan sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Başbakan Erdoğan'dan özür dilediği bildirilmişti
Yaşanan olaydan sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Başbakan Erdoğan'dan özür dilediği bildirilmişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın koruma görevlilerinin geçen hafta Birleşmiş Milletler koridorlarında örgütün güvenlik görevlileriyle giriştiği kavganın yankıları devam ediyor.

Üç gündür BM koridorlarında konuşulmaya devam eden olayın ayrıntıları konusunda taraflar aydınlatıcı açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Turtle Bay adlı bir blogda yazanlara göre Erdoğan, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşma yapacağı salona aceleyle girmeye çalışırken koruma görevlilerinin “çıkış” kapısındaki güvenlik kordonunu kaldırmaya çalıştığını gören BM güvenlik görevlileri duruma müdahale etti, heyetin toplantı salonuna, çıkış kapısından giremeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine bir itişme yaşandı. Olayda bir BM güvenlik görevlisinin kaburgaları ezilerek tedavi altına alınırken, Jamaikalı bir kadın güvenlik görevlisi de yüzünden yaralandı.

Başbakan Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada olayı doğrulamış, “Anlık bir şey oldu, müdahale anlık oldu. Biz de tekrar döndük arkadan içeri girdik,” sözleriyle geçiştirmişti. Olayın ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Başbakan Erdoğan’la eski Başkan Bill Clinton’ın görüştüğü Türkevi’ni ziyaret etmiş ve olaydan dolayı Erdoğan’dan özür dilediği bildirilmişti.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Martin Nesirsky dün gazetecilere yaptığı açıklamada “talihsiz yanlış anlamalar” diye tanımladığı olayı doğruladı ve tarafları memnun edecek şekilde çözüldüğünü bildirdi. Nesirsky, Ban’ın Erdoğan’dan özür dileyip dilemediği yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.

Olayın ardından dokuz BM güvenlik görevlisi açığa alındı, ancak tepkiler gelmesi üzerine bu kişiler idari görevlere çekildi. Ancak Birleşmiş Milletler’deki gelişmeleri haber yapan Inner City Press adlı kuruluşa konuşan bazı BM güvenlik personeli, Genel Sekreter Ban Ki Moon’un kendilerine arka çıkmamasından şikayetçi.

Associated Press haber ajansına göre Türk koruma memurlarının karıştığı bir başka olay da geçen hafta Pazartesi günü, üst düzey yetkililerin katıldığı Libya konulu bir toplantıda yaşandı. Görgü tanığı bir diplomat bir Türk görevlinin Başkan Barack Obama’nın salona girmek üzere olduğu sırada güvenlik kordonlarının altından geçtiğini gördüğünü ve yine BM güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğunu söyledi. Yine itişme yaşanan olay, Türkiye’nin BM daimi temsilcisinin araya girmesiyle yatıştırıldı.

New York'un ünlü tabloid gazetelerinden New York Post, sözkonusu kavganın cep telefonuyla çekilmiş video görüntülerine yer verdi. Videoyu aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz:

XS
SM
MD
LG