Erişilebilirlik

Kuzey Kore ve İran Balistik Füze Teknolojisi Paylaşmış


İran kendi balistik füzelerini Kuzey Kore'deki orijinal prototiplerden örnek alarak üretiyor
İran kendi balistik füzelerini Kuzey Kore'deki orijinal prototiplerden örnek alarak üretiyor

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan gizli bir rapor, Kuzey Kore ve İran’ın, yaptırımlara rağmen düzenli olarak balistik füze teknolojisi paylaştığını bildirdi. Raporu gazetecilerin bilgisine sunan diplomatlar, Çin’in raporun yayınlanmasını engellemeye çalıştığını belirtiyor.

Bazı Batılı gazetecilere gösterilen gizli rapor, Kuzey Kore ve İran arasındaki yasadışı teknoloji transferinin üçüncü bir ülke aracılığıyla gerçekleştiğini belirtiyor. Diplomatlar bu ülkenin Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki Çin olduğunu söyledi. Pekin hükümeti iddialarla ilgili bir açıklama yapmadı.

Rapor ayrıca yasadışı transferlerin, iki ülkenin havayollarının düzenlediği tarifeli uçuşlarla yapıldığına da dikkati çekiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2006 ve 2009 yıllarında nükleer deneme yapan Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamıştı. İran da uranyum zenginleştirme programına devam ettiği için Birleşmiş Milletler’in yaptırımlarına maruz durumda.

Birleşmiş Milletler’e bağlı uzmanlar komisyonu tarafından hazırlanan gizli rapor, Cuma günü Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine sunuldu. Raporun kamuoyuna açıklanması ancak Konsey’in oybirliğiyle rızasına bağlı.

New York Times gazetesi, komisyonda görevli Çinli uzmanın hükümetinden gelen baskı üzerine rapora imza atmayı reddettiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG