Erişilebilirlik

BM: Myanmar’da Olanlar Etnik Temizlik


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Myanmar’da Arakanlı Müslümanların yaşadıklarının etnik temizlik örneği olduğunu söyledi.

11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Myanmar konusunda da açıklama yapan Zeid Ra’ad el Hüseyin, vahşi bir güvenlik operasyonunun Arakan eyaletinde devam ettiğini belirtti. Son 3 haftada 270 bin kişinin Bangladeş’e geçtiğini hatırlatan Hüseyin, uydu fotoğraflarının güvenlik güçleriyle yerel militanların Arakan’daki köyleri yaktığını gösterdiğini söyledi.

Zeid Ra’ad el Hüseyin Myanmar hükümetinin “Arakanlıların kendi evlerini yakıyormuş gibi davranmayı durdurması gerektiğini” söyledi ve bunu gerçekliğin inkarı olarak niteledi.

Zeid, Myanmar hükümetinin insan hakları uzmanlarının gelmesine izin vermediğini vurguladı ve durumun etnik temizliğe örnek olduğunu kaydetti.

Zeid, Myanmarlı yetkililerin sınıra mayın yerleştirdiği yönündeki haberlerden endişe duyduğunu da kaydetti.

Konuşmasında Venezuela, Burundi, Suriye ve Irak’tan da bahseden Zeid, 3 yıl önce göreve başlamasından bu yana dünyanın “daha karanlık ve tehlikeli” hale geldiğini de söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Arakan Çağrısı

Bu arada Kazakistan’ın başkenti Astana’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Myanmar hükümetini, Arakanlı Müslümanlar’a karşı şiddet ve ayrımcı uygulamalara derhal sona erdirmeye yönelik tüm tedbirleri almaya çağırdı.

İİT, Myanmar hükümetine uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu

Örgütün ilk kez düzenlediği Bilim ve Teknoloji Zirvesi sırasında, dönem başkanı Türkiye’nin inisiyatifiyle Arakan’daki Müslümanların durumunun ele alındığı bir toplantı da düzenlendi.

Toplantının ardından yayınlanan 19 maddelik sonuç bildirisinde, “Myanmar’da Arakanlı Müslümanlar’a karşı güvenlik güçlerince son dönemde girişilen sistematik vahşi eylemlere dair derin kaygı” duyulduğu ifade edildi.

Myanmar hükümetinden, barış ve toplumlar arası uyumu tekrar tesis edecek ve Arakan’daki insani durumun daha da kötüleşmesini önleyecek tüm gerekli adımları atmasının da istendiği bildiride, hükümete ayrıca,eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başkanlık ettiği Arakan Danışma Komisyonu’nun tavsiyelerine uyması çağrısı yapıldı.

Bildiride, İİT’ye üye ülkeler ve uluslararası toplum da, BM’yle de birlikte hareket etmek suretiyle, Arakan’daki evlerinden olan Myanmarlı mültecilerin geri dönüşünü sağlama yönünde çabalarını ve insani yardımlarını sürdürmeye davet edildi. Myanmar hükümetinden de mültecilerin itibarlı ve güvenli geri dönüşü için acil adımlar atması talep edildi.

XS
SM
MD
LG