Erişilebilirlik

BM: Ortadoğu Görüşmeleri Kritik Noktaya Geldi


Birleşmiş Milletler’den bir yetkili Ortadoğu barışı için kritik bir dönüm noktasına gelindiğini belirtti ve doğrudan görüşmelere derhal başlanmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılarından Lynn Pascoe Filistinliler’le İsrailliler arasında iki devletli çözüm hedefi doğrultusunda yapılan görüşmelerin kritik bir aşamaya geldiğini söyledi. Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu konusundaki görüşmelerinde konuşan Birleşmiş Milletler yetkilisi, taraflardan, ilerlemek için doğan fırsatı kaçırmamalarını istedi.

“Önümüzdeki dönemde, iki tarafı gecikmeden yüz yüze görüşme yapmaya ikna etmek için çalışmamız gerekir. Bu görüşmeler, yol haritası barış planı esasları doğrultusunda, her iki tarafa da ilerleme olacağı konusunda güven vermelidir. İki taraf da, bu görüşmelerin, yol haritası planının Yahudi yerleşim yerleri ve Filistin özerk yönetimini daha da güçlendirme esaslarına dayalı olacağına inanmalıdır.

Amerikalı Büyükelçi Brooke Anderson dolaylı görüşmelerde Filistin ve İsrail tarafı arasındaki uçurumun biraz kapandığını ve bunu, doğrudan görüşmelerle daha da kapatma fırsatı bulunduğunu söylüyor.

“Ortadoğu barışı konusunda bir fırsatın doğduğuna inanıyoruz. Bu barışa, sonunda sadece yüz yüze görüşmelerle ulaşılacaktır. Tüm tarafları bu hedef doğrultusunda işbirliğine çağırıyoruz.”

Filistin Özerk Yönetimi adına konuşan Riyad Mansur Ortadoğu’daki durumun hala tehlikeli olduğunu belirtti. Mansur bu tehlikeli durumu, yasadışı ve sorumsuz uygulamalarla İsrail’in yarattığını söyledi.

“İsrail’in söyledikleriyle yaptıkları arasında çok büyük bir uçurum var. Bunu herkes açıkça görüyor. İsrail bir yandan barış istediğini söylerken öteki yandan da, bunun tam tersi işler yapıyor.”

Filistin temsilcisi Mansur İsrail’in davranışlarının dolaylı barış görüşmelerini baltaladığını söylerken, İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi de, Gazze’ye yardım götürecek bir filonun Lübnan’dan hareket edeceği haberinden rahatsız olduklarını söyledi. Büyükelçi Gabriela Shalev uluslar arası toplumu bu kışkırtıcı girişimi düzenleyenler üzerindeki nüfuzunu kullanmaya, Lübnan’ı da durdurmaya çağırdı. İsrail büyükelçisi ayrıca Filistinliler’i önkoşulsuz olarak görüşmelere gecikmeden katılmaya çağırdı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG