Erişilebilirlik

BM: Suriyeli Mülteci Sayısı Bir Milyona Ulaştı


Suriye’deki iç savaştan kaçan mülteci sayısının bir milyona ulaştığını açıklayan Birleşmiş Milletler bu sayıyı “trajik bir dönüm noktası” olarak niteledi.

BM Mülteci Dairesi, Suriye’nin büyük çaplı bir felakete doğru sürüklendiği uyarısında bulunurken, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere yüzbinlerce savunmasız Suriyeli'nin dehşet verici şartlar altında komşu ülkelere sığındığını vurguladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Sybella Wilkes, bebekli ailelerin ve yaşlıların karanlıkta önlerini bile görmeden ve çoğunlukla ateş altında kaçmaya çalıştıklarını söyledi.

Wilkes bu mültecilerin komşu ülkelere her şeylerini geride bırakmış ve aile fertlerinden kayıplar vermiş olarak travma içinde ulaştıklarını, başka seçenekleri olmadığını hissettikleri için kaçmaya devam ettiklerini belirtti.

UNHCR Sözcüsü, bir milyon mültecinin büyük bir kısmının Suriye’yi geçen yıl terkettiğini söyledi. Wilkes, ülkedeki durumun her geçen gün kötüye gittiğini de sözlerine ekledi.

Wilkes “Bu yılın başından beri her gün ortalama 7,000 Suriyeli mülteci sınırı geçiyor ve bu sayı tahminlerimizin iki katı. Geçtiğimiz Aralık ayında 1 milyar dolar bütçeli bir plan oluşturduk ve bu plana göre bir milyon mülteciye Haziran ayında ulaşmayı öngördük. Ancak bu sayıya çok daha önce, Mart ayında ulaştık” diyerek endişesini dile getirdi.

İnsani yardımlar için ihtiyaç duyduğu bütçenin sadece yüzde 25’ini toplayabilmiş olan UNHCR, uluslararası topluma geri kalan miktarı bir an önce sağlamaları konusunda çağrıda bulunuyor.

UNHCR Sözcücü, Suriye’ye komşu ülkere sığınan mülteci sayısındaki hızlı artışın ev sahibi ülkeleri de son derece olumsuz etkilediğini söyledi.

Wilkes, Lübnan’ın nüfusunun mülteci akınından dolayı yüzde 10 arttığını ve Ürdün’deki enerji, su, sağlık ve eğitim hizmetleri kapasitesinin sınıra dayandığını kaydetti. Türkiye’nin de şimdiye kadar 600 milyon dolardan fazla para harcayarak 17 mülteci kampı kurduğunu belirten UNHCR Sözcüsü, kendi iç karışıklığını henüz aşamamış olan Irak’ın bile geçen yıl 100,000’den fazla mülteciye kapısını açtığını vurguladı.

Wilkes, Suriye’den mülteci akınının yakın gelecekte yavaşlamasını beklemediklerini söylerken, mültecilere ve onları ağırlayan komşu ülkelere yardım çağrısını tekrarladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG