Erişilebilirlik

BM’den Türkiye ve İsrail’e Dostluk Çağrısı


BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard
BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard

BM Genel Sekreteri Türkiye ve İsrail’in ilişkilerini düzeltmelerini umut ettiğini söyledi.

Ban ki Moon, iki ülke arasındaki gerginliğin giderilmesinin hem Ortadoğu barış süreci, hem de bölgedeki diğer gelişmeler için çok önemli olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter tarafından geçen yıl kurulan özel komisyonun Mavi Marmara saldırısıyla ilgili soruşturma raporu dün kendisine resmen sunuldu.

Başkanı eski Yeni Zelanda başbakanı Geoffrey Palmer, başkan yardımcısı ise eski Kolombiya devlet başkanı Alvaro Uribe olan komisyonda Türkiye ve İsrail’den de birer temsilci bulunuyordu. Raporda, özetle, İsrail’in Gazze ablukasının meşru olduğu ancak İsrail askerlerinin Mavi Marmara’da aşırı kuvvete başvurduğu yazılı.

Resmi bir ziyaret için Avustralya’da bulunan Genel Sekreter, Canberra’da, Başbakan Julia Gillard ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, rapor üzerinde yorum yapmayacağını söyledi. Ban, iki ülkenin rapordaki önerileri kabul etmeleri gerektiğini belirtmekle yetindi.

Türkiye raporun açıklanmasından sonra İsrail'le diplomatik ilişkilerini ikinci kâtip düzeyine indirmiş ve tüm askeri anlaşmaları askıya almıştı.

İsrail hükümeti ölümlerden ötürü özür dilemeyi ve öldürdüğü 9 Türk için tazminat ödemeyi ısrarla ve şiddetle reddediyor.

XS
SM
MD
LG