Erişilebilirlik

Boston Saldırısında İstihbarat İhmali


Dağıstan'da Amerikalı yetkililer tarafından sorguya çekilen terör zanlıların annesi Zübeydat Tsarnev
Dağıstan'da Amerikalı yetkililer tarafından sorguya çekilen terör zanlıların annesi Zübeydat Tsarnev

Amerikalı yetkililer, Boston maratonu sırasında bombalı saldırı düzenleyen iki kardeşten Tamerlan Tsarnaev’in, 2011 yılı sonunda terörle mücadelede şüpheli kişiler listesine alındığını bildirdi.

Tamerlan’ın adının, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA ile temasa geçen Rus istihbarat örgütü FSB’nin kaygıları nedeniyle listeye alındığı açıklandı. Ruslar, Tamerlan’ın radikalleştiğinden kaygı duyuyordu. Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Tamerlan’ın adını CIA’in girişimi üzerine listeye aldı.

Rusya, 2011 yılı başında da Amerika Federal Soruşturma Bürosu FBI’a benzeri bir uyarıda bulundu. Ancak FBI, başlattığı soruşturma sonrasında Tamerlan’ın tehdit oluşturmadığı sonucuna vardı. Bu ayrıntıların ortaya çıkması üzerine, Kongre üyeleri, istihbarat ve güvenlik birimlerini, aralarında yeterince bilgi paylaşımı olmadığı için eleştirdi.

Yetkililer, 15 Nisan günkü Boston maratonu sırasında patlayan bombalardan 26 yaşındaki Tamerlan ile 19 yaşındaki kardeşi Cohar Tsarnaev’i sorumlu tutuyor. Saldırıda 3 kişi öldü, 264 kişi de yaralandı. Yaralılardan 14’ü el veya ayak gibi uzuvlarını kaybetti. Tamerlan, polisle girdiği çatışmada öldürüldü, 19 yaşındaki Cohar ise bir gün sonra yaralı olarak ele geçirildi.

Senato ve Temsilciler Meclisi istihbarat komisyonları, istihbarat ve güvenlik birimi yetkililerinden bilgi alıyor. Senato genel kurulu da aynı konuda yetkililerden bilgi alacak.
Halen Boston’daki bir hastanede tedavi gören Cohar, kitle imha silahı kullanmakla suçlandı.

Amerikalı yetkililer, yürütülen soruşturma kapsamında Tsarnaev kardeşlerin Dağıstan’da yaşayan anne ve babasının ifadesine başvurdu. Yetkililer, bu şekilde Tamerlan’ın radikal gruplarla bağı olup-olmadığını belirlemeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG