Erişilebilirlik

Brezilya'da Gösteriler Devam Ediyor


Brezilya’da hükümetin geri adım atmasına rağmen gösterilerin devam etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff bakanlar kurulunu olağanüstü toplama kararı aldı.

Brezilya genelinde çok sayıda kente yayılan gösterilere en az 1 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Yalnızca ülkenin en büyük kenti Rio de Janerio’daki gösterilere 300 bin kişinin katıldığı bildiriliyor. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor.

Başkent Brasilia’da da Dışişleri Bakanlığı binasına yanan cisimler ve havai fişeklerle saldıran göstericiler polis tarafından dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Rousseff olağanüstü bakanlar kurulu toplantısında son 20 yıldır yaşanan en büyük protesto gösterilerine verilecek yanıtı görüşecek. Rousseff gelecek hafta Japonya’ya yapacağı ziyareti de iptal etti.

Bu hafta patlak veren protesto eylemleri metro ve otobüs ücretlerine yapılan zammı eleştirme amacıyla başladı. Ancak gösteriler, daha sonra hükümetin kamu hizmetlerindeki ihmalleri, yüksek vergiler ve yaygın yolsuzluk olayları gibi daha büyük sorunlara odaklandı.

Sao Paolo ve Rio de Janerio belediyeleri toplu taşıma ücretlerine getirilen zamdan vazgeçse de eylemler durmadı.

Göstericiler aynı zamanda Brezilya hükümetinin 2016 Yaz Olimpiyatları’yla gelecek yıl yapılacak Dünya Kupası ve bu ayki Konfederasyon Kupası’na milyarlarca dolar yatırım yapmasından rahatsız.

Göstericilerin Konfederasyon Kupası’na müdahale edebilecekleri kaygısı yüzünden Rio polisi, milyonlarca dolar harcanarak restore edilen dünyanın en büyük futbol stadı Maracana çevresinde önlem aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG