Fortaleza’daki iki günlük zirvede uluslararası işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma gündemin ana konuları arasındaydı. Toplantı sonrasında alınan en önemli karar ise yeni bir kalkınma bankasının kurulması yönündeydi. Bankanın merkezi Çin'in Şangay kentinde olacak, ilk dönem başkanlığı görevi ise Hindistan'ın. Çin ve Hindistan banka merkezinin kendi ülkesinde olmasını istiyordu, ancak bu anlaşmazlık son dakikada giderildi.
Brookings Enstitüsü uzmanlarından Harold Trinkunas:“Bu ülkeler çok uluslu bir kalkınma bankası kurmayı hedefliyorlardı. En az 100 milyar dolarlık sermaye konulması düşünülüyordu. BRICS ülkelerinin uzun zamandır hedefledikleri bir diğer konu da IMF’ye alternatif bir oluşumdu.”
Dünya Bankası’na benzer bir kalkınma bankası oluşturma fikri, ilk kez iki yıl önce Hindistan’daki zirvede gündeme gelmişti.
Güney Afrika’daki Stellenbosch Üniversitesi Çin Araştırmaları Merkezi uzmanı Ross Anthony, bu tür bir bankanın BRICS ülkelerine sayısız faydası olacağı görüşünde: “Eğer arkalarında kalkınma bankası türünde bir kuruluş olmazsa, BRICS küçük bir kulüp olmaktan öteye gidemez.”
Ancak bir kalkınma bankası hemen sonuç getirecek bir adım değil. Ross Anthony “Dünya Bankası gibi çok uluslu kalkınma bankalarının kurulması yıllar alıyor; bu bankaların tam anlamıyla işlevsel hale gelmesi ve dünya çapında güvenilirlik kazanması ise bazen çok daha uzun sürebiliyor” dedi.
BRICS ülkelerinin ekonomilerinin yavaşlaması ise bir diğer zorlaştırıcı unsur. Ancak Harold Trinkunas, bu ülkelerin büyük nakit rezervleri bulunduğunu, bu yüzden de krize girme ihtimalleri olmadığını kaydetti.