Erişilebilirlik

Bu ABD Kasabasında İnternet Yok Ama Halk Şikayetçi Değil


Bu ABD Kasabasında İnternet Yok Ama Sakinleri Şikayetçi Değil
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Başkent Washington’a sadece dört saat uzaklıktaki Batı Virginia eyaletindeki Green Bank kasabasına gitmek istiyorsanız, yolunuzu bulmak için trafik levhalarını takip etmeniz gerekiyor. Çünkü navigasyon sinyalleri, iki kilise, bir ilkokul, bir kütüphane ve bir de dünyanın en büyük radyo teleskobuna sahip olan bu kasabaya yaklaşırken kesiliyor.

Sherry, Green Bank’teki en büyük mağazayı işletiyor. Bu kasabada doğan Sherry, farklı olduklarını biliyor ama internet erişimi olmamasını normal karşılıyor.

Mağazanın duvarında, geçmişi hatırlatan, kablolu bir telefon var. Green Bank’te aradığınız kişiye ulaşmanın tek yolu da bu.

Bu kasabada, kablosuz teknolojinin getirdiği rahatlık yok. Green Bank, 1950’li yıllarda kalmış gibi. Burası 33 bin kilometre kare genişliğinde bir sessizlik bölgesi. Cep telefonu direği inşa etmek yasak. Çok sayıda telefon kulübesinin bulunduğu kasabada yaşayanlar bu durumdan şikayetçi değil.

Teleskoba yaklaştıkça, kısıtlamalar da artıyor. Gözlem merkezinin 16 kiometrelik etki alanında, oyuncak dahil, radyo dalgası yayan her şey yasak. Bu yasağı delmekse çok zor.

Jonah Bauserman, teknik bir polis gibi davranıyor. İzinsiz bir sinyal yakalarsa, sinyalin geldiği eve gidip, yasaklı cihazlar için denetleme yapıyor. Teleskop teknisyenleri bile, özel bir odada çalışıyor. Bu oda, elektromanyetik dalgaların dışarıya yayılmasını engelliyor.

Bu bilimadamlarının işi, radyo teleskobuna dışardan müdahaleyi en aza indirmek. Holstein, sadece haftada bir yapılan bakım işlemi sırasında, bazı yasaklı cihazların teleskoba yaklaştırıldığını söylüyor.

Futbol sahası büyüklüğündeki teleskop, uzaydan gelen bütün sinyalleri algılayacak kadar hassas.

Bilimadamları, henüz başka bir medeniyetten gelen olmasa da heyecanla sinyallerin gelmesini bekliyor.

Kasaba sakinleri, bilim adamlarının çalışmalarına saygı duyuyor. Ayrıca, Internet olmadan yaşamaktan da son derece memnunlar.

Kasaba sakinleri, haber almak için gazete okuyor. Sherry, bir telefon numarası bulmak istediğinde, rehbere bakıyor. Facebook’ta zaman geçirmek yerine, müşterileriyle sohbet ediyor. Green Bank kasabasında, herkes birbirini tanıyor ve yüz yüze iletişim kuruyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG