Erişilebilirlik

Büyükelçi Bass: ‘Üzüntüyle Aldığımız Bir Karar’


Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği
Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’den vize başvurularını askıya alma kararı için “Bu kolay aldığımız bir karar değildir, büyük üzüntüyle aldığımız bir karardır” sözleriyle değerlendirdi ve personel güvenliği gerekçesini yineledi.

Bass, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabı aracılığıyla neden Türkiye’ye yönelik vize başvurularını durdurma kararı aldıklarını anlattı. Bass’ın anlatımında Türkiye’de halka dostane üslupla seslendiği gözlendi.

Mesajına, “Türkiye’deki dostlarımız ve ortaklarımıza” hitabıyla başlayan Büyükelçi Bass, neden vize hizmetlerini askıya alma kararı aldıklarını anlatmak istediğini söyledi. Vize hizmetlerini askıya alma kararıyla ziyaretçi sayısını en aza indirme olanağını sağladıklarını kaydeden Bass, Türkiye’deki hukuki süreci ciddi ifadelerle eleştirdi.

Büyükelçi Bass, hukuki işleyişte Türk yetkililerce medya kuruluşlarına henüz iddia düzeyinde bilgiler aktarıldığını ve konsolosluk görevlisi Metin Topuz’un geçmişteki savcı, polis ilişkileriniyse görevi çerçevesinde açıkladı. Türkiye’de bu yıl içerisinde ikinci defa ABD diplomatik misyonu çalışanı bir Türk’ün tutuklandığını kaydeden Bass, ancak Topuz’un tutuklanmasına neden olan delilleri tüm çabalara rağmen tespit edemediklerini söyledi.

Topuz’un görev alanını detaylı şekilde vurgulayan ve basına yansıyan iddiaların göreviyle ilişkini anlatan Bass, “Bu personel, kanun uygulama konularında Türk yetkili kurumlarıyla işbirliğini güçlendirme ve Amerikan ve Türk vatandaşlarının güvenliğini temin etme alanında faaliyet gösteren bir bölümde görev yapmaktadır. Üstelik, çalışma arkadaşımızın avukatına erişimine yeterli izin verilmemiştir. Özellikle rahatsızlık veren nokta ise, görünüşe göre bazı Türk yetkililer, yine sanığı ya da avukatını bilgilendirmeden, bazı gazetelere iddialarla ilgili bilgi sağlamışlardır. Söz konusu gazeteler; (Topuz’un), misyonumuzun resmi çalışanı sıfatıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti üyeleri, polisi ya da savcılarıyla kanuni uygulama konularıyla ilgili görüştüğü iddialarını yinelemişlerdir” dedi.

Diplomatik tesisler ve personel risk altında mı?

Topuz’un görevini açıkça “ABD ile Türkiye arasında kanuni uygulamalar alanındaki işbirliğini güçlendirmek” olarak açıklayan Bass, Metin Topuz’la ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Türkiye Cumhuriyeti polisi ile görüşmek ve seyahat etmek işinin rutin bir parçasıydı. Türkiye Cumhuriyeti, çalışanın yasal olmayan herhangi bir faaliyetin içinde olduğunu gösteren herhangi bir bilgi paylaşmamıştır. Bu tutuklama, bazı yetkililerin, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki uzun zamandır süre gelen işbirliğini bozmak amacında olup olmadığına ilişkin soruları akıllara getirmiştir. Eğer doğruysa, bu durum, diplomatik tesislerimizde çalışan ve buraları ziyaret eden kişileri risk altına sokacaktır. Bu tutuklamaların münferit bir olay mı olduğunu, yoksa başka Türk çalışanlarımızın da sadece görevlerini yerine getirirken Türk hükümeti yetkilileri ve daha geniş kapsamda Türk toplumuyla görüşmeleri nedeniyle tutuklanmalarını mı beklemeliyiz, bilmiyoruz.”

Masumiyet karinesi hatırlatması da yaptı

ABD diplomatik misyonunda yerel çalışanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu için onlardan Türk kanunlarına uymalarını beklediklerini kaydeden Bass, “Aksi ispat edilene kadar masumiyet karinesi de dahil olmak üzere, Türk Anayasası ve tüm çağdaş demokrasilerin izledikleri hukukun üstünlüğü prensipleri uyarınca, Türk yetkili makamlarından uygun hukuki savunma ve yargı süreci beklemek onların da hakkıdır” ifadelerini kullandı.

ABD’nin vize kararını yasak değil, yeni başvuruları askıya alma kararı olarak tekrarlayan Bass, “Geçerli vizenizin mevcut olması durumunda, ABD’ye hala seyahat edebilirsiniz. Türkiye dışında herhangi bir ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğunda vize başvurusu yapmak isterseniz, yapabilirsiniz” hatırlatması da yaptı.

Vize kısıtlaması ne kadar sürecek?

Bass, ayrıca “Bu kolay aldığımız bir karar değildir, büyük üzüntüyle aldığımız bir karardır. Vize hizmetlerinin askıya alınmasının insanlara rahatsızlık vereceğinin farkındayız. Uzun sürmeyeceğini umuyoruz, ancak bu konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Türkiye’deki tesislerimiz ve personelimizin güvenliğine ilişkin taahhütleri belirleyecektir” dedi.

Bass, yukarıdaki ifadeleriyle de vize kısıtlaması kararından ancak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin atacağı adımlarla belirleneceğini de vurguladı.

Bass neden ikinci vaka dedi?

Bu arada Metin Topuz’un, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı tutuklanmasına Bass’ın “ikinci vaka” dediği de görüldü.

Bunun nedeni ise, ABD’nin Adana Konsolosluğu görevlisi Hamza Uluçay’ın da tutuklanmış olması. Konsoloslukta tercüman olarak görev yaptığını belirtilen Uluçay, PKK terör örgütü üyeliği suçlamasıyla şubat ayında gözaltına alınmış ve mart ayında tutuklanmıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG