Erişilebilirlik

California’da Şiddetli Yangınlar Can Alıyor


California eyaletinin kuzeyinde meydana gelen ve kontrol edilmekte zorlanan yangınlarda en az 13 kişi öldü, 100 kişiyse yaralandı. 1500 kadar ev ve işyeri alevlere esir düştü. Yetkililer rakamların yükselebileceğini ve tablonun daha da kötüleşebileceğini belirtiyor.

Yangınlar şimdiden California tarihinin en ölümcül yangın felaketleri arasında yerini aldı. Bazı yerleşim yerlerinin tamamen harap olduğu bildiriliyor.

Alevlerin beklenenden hızlı yayılması, acil durum çadırlarına ve süpermarketlere sığınan bölge sakinlerini korkutuyor.

Dumanlar San Francisco’ya ulaştı

Çıkan 14 yangının en şiddetlileri Napa ve Sonoma ilçelerindeki 320 kilometrelik alanda yer alıyor. Bölge şarapçılık yapılan ve turistlerce sık ziyaret edilen onlarca üzüm bağına ev sahipliği yapıyor. Bölgeden yükselen duman, 96 kilometre mesafedeki San Francisco kentinin güneyine kadar ulaştı.

Sonoma ilçesinde kurulan acil durum hattına 100 kadar kayıp kişi rapor edildi.

Bölgedeki en büyük hasar çalışan kesimin yer aldığı Santa Rosa’da meydana geldi. 175 bin kişinin yaşadığı kentte alevler nedeniyle araçların camları ve alüminyum jant kapakları eridi.

San Francisco Giants beyzbol takımı eski oyuncularından Noah Lowry, işlettiği spor malzemeleri mağazasını eşi ve biri iki haftalık, üç çocuğuyla dakikalar içinde terk etmek zorunda kaldı.

Alevler yolları kapattı

Birçok otoyol alevler nedeniyle kapandı, bu da yangından etkilenen bölgelerde halkın alevlerden kaçmasını zorlaştırıyor.

Yetkililer tüm enerjiyi bölge sakinlerini hızla yayılan alevlerden kurtarmaya veriyor.

Sonoma ilçesinin Glen Ellen kasabasında engellilerin kaldığı bir bakımevi de alevler arasında kaldı. İtfaiye ekipleri alevlerin kuşattığı binalardan 200 kadar kişiyi kurtardı.

Santa Rosa’daki hastaneler, üçünün durumu ağır olmak üzere, yaralıların çoğunun duman zehirlenmesi nedeniyle tedavi gördüğünü aktardı.

California’nın yangınlardan en çok etkilendiği ay Ekim. Ancak bu kez sıra dışı olan, eyalette aynı anda çok sayıda şiddetli yangının çıkmış olması.

Yangınların nedeni bilinmiyor

Yangınların çıkma nedeni henüz tespit edilebilmiş değil. Şiddetli rüzgarın yangınların yayılmasına yardım ettiği sanılıyor, ancak bunun dışında yangınlar arasında henüz bir bağlantı bulunamadı.

Yangınlar şiddetini önceki günlere oranla azalttı, bu da alevlerle başa çıkmak konusunda hem yetkililere hem de bölge sakinlerine umut oldu.

California Valisi Jerry Brown, yangınların meydana geldiği bölgelerde acil durum ilan etti. California’yı ziyaret eden Başkan Yardımcısı Mike Pence de federal hükümetin alevlerle mücadele eden California’nın yanında olduğunu söyledi. Ancak yapılacak yardımla ilgili ayrıntı vermedi.

Güneydeki Orange County’nin Anaheim bölgesinde de 5 bin ev boşaltıldı. 26 kilometre karelik alanı etkileyen yangın 24 binayı küle çevirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG