Erişilebilirlik

Serbest bırakılan Filistinliler arasında çocukken İsrailli askerlere tepkisiyle dünya basında yer alan aktivist Ahed Tamimi de bulunuyor
Serbest bırakılan Filistinliler arasında çocukken İsrailli askerlere tepkisiyle dünya basında yer alan aktivist Ahed Tamimi de bulunuyor

CANLI BLOG: Gazze'de ateşkes bir gün daha uzatıldı

İsrail ile Hamas arasında rehinelerin takası ve Gazze'ye daha fazla yardımı içeren geçici ateşkes anlaşması bir gün daha uzatıldı. Bugün de karşılıklı rehine ve tutukluların serbest bırakılması bekleniyor

09:35 30.11.2023

İsrail-Hamas ateşkesi uzatıldı: Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de

İsrail ve Hamas geçen haftadan bu yana uygulanan ve esir takası ile Gazze’ye yardım girişlerini sağlayan geçici ateşkes anlaşmasını en az bir gün daha uzatma kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Arabulucuların rehinelerin serbest bırakılması sürecini devam ettirme çabaları ışığında ve çerçeve şartlarına tabi olarak operasyonel duraklama devam edecektir" denildi.

Dün 30 Filistinli mahkum karşılığında 16 rehineyi serbest bırakan Hamas da yaptığı açıklamada, ateşkesin yedinci gün de devam edeceğini duyurdu.

İsrail Hayom gazetesi Başbakanlığa dayandırdığı haberinde, Gazze'deki ateşkesin Hamas'ın İsrail'e kısa bir süre önce serbest bırakılacak kadın ve çocuk rehinelerin yeni bir listesini vermesinin ardından uzatıldığını bildirdi.

23:35 29.11.2023

BM Güvenlik Konseyi’ndeki üst düzey Gazze toplantısında “kalıcı ateşkes” çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki son durumu değerlendirmek için üst seviyede toplandı. Toplantıya çok sayıda ülke, dışişleri bakanı düzeyinde katıldı. Toplantıyı, konseyin Kasım ayı dönem başkanı Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yönetti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katıldığı toplantıda, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğu ve toplantıya katılan diğer ülkelerin temsilcileri “kalıcı ve kapsamlı ateşkes” çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ateşkes sağlanması için müzakerelerin devam ettiğini belirterek, kalıcı ateşkes çağrısını yineledi. Guterres, Gazze’de hiçbir yerin güvende olmadığını söyledi.

23:17 29.11.2023

Abbas'tan Ortadoğu sorununu çözmek için uluslararası konferans çağrısı

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, Ortadoğu krizinin çözülmesi için uluslararası konferans yapılması çağrısında bulundu.

Mahmud Abbas, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'u kapsayan bağımsız bir Filistin devletiyle sonuçlanacak “ciddi siyasi süreç” üzerinde uluslararası toplumla çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Filistinliler arasındaki popülaritesi son derece düşük olan Abbas ve Filistin yönetimi, güvenlik meselelerinde İsrail'le eşgüdüm sağladıkları için birçokları tarafından İsrail işgalinin suç ortakları olarak görülüyor.

Amerika, “yenilenmiş” bir Filistin yönetiminin iki devletli çözümün parçası olarak Gazze ve Batı Şeria'yı yönetmesi gerektiğini kaydediyor, ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu fikre karşı çıkıyor ve Filistin devleti oluşturulmasını şiddetle reddediyor.

23:16 29.11.2023

Blinken, çatışmalara verilen insani aranın uzatılması çağrısı yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin İsrail-Hamas çatışmalarına verilen aranın süresinin uzatıldığını görmek istediğini söyledi.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırı sonrasındaki üçüncü Ortadoğu turuna hazırlanan Blinken, kısa vadeli lojistik ve operasyonel planlamayı ele almanın yanısıra İsrail'in Hamas'ı yok etme amacına ulaşması durumunda ya da ulaştığında, Gazze'nin gelecekte nasıl yönetileceğiyle ilgili fikirleri de tartışmak gerektiğini kaydetti. İsrail ve Arap ülkeleri, Gazze'nin geleceğiyle ilgili planların konuşulmasına karşı çıkıyor. İsrail savaşı yönetmeye odaklanırken Arap liderler, acil önceliğin çatışmaların sona erdirilmesine verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Blinken, Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, “Daha fazla rehine kurtarabilmek ve yapılan insani yardım miktarını arttırmak için çatışmalara verilen aranın nasıl uzatılabileceğinin yollarını aramaya odaklanıyoruz. Filistinli sivillere yardımı arttırarak sürdürürken İsrail'le, 7 Ekim terör saldırısının benzerini bir daha asla yaşamama hedefine nasıl ulaşacağını ele alacağız” şeklinde konuştu.

Blinken ayrıca, “Şu anda herkes Gazze'de ne olduğuna bakıyor, ama birçok ülkeyle bundan sonrasında neler olacağı hakkında da konuşmalar yapıyoruz” dedi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG