Rusya’da devlet televizyonunun canlı yayınını bölerek Ukrayna savaşını protesto eden Kanal 1 çalışanına mahkeme tarafından 30 bin ruble (280 dolar) ceza kesildi.
Mahkeme Marina Ovsyannikova’nın protesto yasalarını çiğnemekten suçlu bulunduğunu bildirdi. Eylemcinin para cezasının yanı sıra daha ağır bir ceza alıp almadığı ise bilinmiyor. Reuters haber ajansı henüz konuyla ilgili Ovsyannikova’nın avukatına ulaşamadı.
Mahkeme kararından hemen önce Kremlin, Ukrayna savaşını protesto eden çalışanın eylemini ‘‘holiganlık’’ olarak değerlendirdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, kanalın ve yetkililerin konuyu inceleyeceklerini belirtti, ‘‘Bu kadının yaptığı şey holiganlıktır diyen Peskov, devlet kanalını ise objektif ve güncel haberleri için övdü.
Kanal 1’de yayınlanan canlı haber programı sırasında sunucunun arkasında elinde pankartla beliren kadın eylemci, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgalini protesto eden sloganlar atmıştı.
Yeni medya yasası kapsamında ceza alabilir
Rus TASS haber ajansı ise Rus yetkililerin protestocunun 15 yıla kadar hapis cezası öngören yeni medya yasası kapsamında cezalandırılıp cezalandırılamayacağını incelediklerini belirtmişti.
Kamuoyu önünde Rus ordusunu kötüleyen eylemleri yasadışı ilan eden ve Rus silahlı kuvvetleri ile ilgili yanıltıcı nitelikteki ‘yalan haberlerin’ yayılmasını önlemeyi hedefleyen yasa, Rusya’nın Ukrayna işgalinden sekiz gün sonra kabul edilmişti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözcüsü Ravina Shamdasani ise protestocuyu ‘‘Çok cesur bir gazeteci’’ olarak değerlendirerek ‘‘Yetkililere ifade özgürlüğünü kullandığı için misilleme ile karşılık vermemeleri çağrısında bulunuyoruz’’ demişti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, geçen hafta Rusya’da savaş karşıtı aktivistlerin hapse atılmasından ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından duyduğu kaygıyı dile getirmişti.
Rusya’da işgalden beri 15 bin protestocu gözaltına alındı
İnsan hakları gruplarına göre Ukrayna’nın işgal edildiği 24 Şubat’tan bu yana Rusya’da savaş karşıtı protestolarda 15 bin kişi gözaltına alındı.
Shamdasani, bu 15 bin kişinin kaçının hala gözaltında olduğunu bilemediklerini kaydetti. Sözcü, gözaltındakilere erişimlerinin olmadığını söyledi.