Erişilebilirlik

"Tercihimiz Ön Koşulsuz Diplomasi"


Türkiye Oruç Reis gemisini bakım için bölgeden geri çekti
Türkiye Oruç Reis gemisini bakım için bölgeden geri çekti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’de bir makale kaleme aldı. Çavuşoğlu, makalede Türkiye’nin tercihinin ön koşulsuz diplomasi olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, makalede, Türkiye ve Yunanistan’ın her zaman iki seçenekle karşı karşıya olduğunu, bunların da ya birbirlerinin adımlarını karşılıklı olarak engellemek ya da ortak bir yol bularak kazan-kazan formülü üzerinden ilerlemek olduğunu ifade etti. Komşuluk ilişkisinin gereğinin karşılıklı anlayış olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, makalesinde, bugünlerde Türkiye’nin Yunanistan’dan bunu görmediğini belirtti.

Fransa’nın Akdeniz konusundaki girişimlerine de değinen Çavuşoğlu, Fransa’nın sömürgeci bir geçmişi bulunduğuna atıfta bulunud ve sömürgeciliğin insanlığa nasıl acılar getirdiğinin unutulup-unutulmadığını sordu. Çavuşoğlu, Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözünü ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Eleftherios Venizelos’un Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesini hatırlattı. Dışişleri Bakanı, buradan hareketle, Türkiye’nin ortak bir çözüm ve karşılıklı anlayışın önemine dikkat çektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin NATO ve Almanya’nın, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginliğin azaltılması konusundaki girişimlerine destek verdiğini belirtti. Yunanistan’ın da Fransa’nın tavrıyla bu girişimler arasındaki farkı anlamasını beklediğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin komşusuyla arasındaki sorunları üçüncü ülkelerle müzakere etmek istemeyecek kadar Yunanistan’a saygı duyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki talepleri

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki amaçlarının belli olduğunu dile getirdi ve bunları, deniz sınırlarının adil ve eşit şekilde sınırlandırılması, kıta sahanlığının maksimalist ve aşırı taleplere karşı korunması, Kıbrıslı Türkler'in adanın açık denizdeki kaynaklarındaki eşit haklarının güvence altına alınması ve Doğu Akdeniz’de Kıbrıslı Türkler dahil olmak üzere tüm tarafların katılımıyla gerçek, kapsayıcı, adil ve hakkaniyetli bir açık denizler enerji işbirliği mekanizmasının oluşturulması olarak sıraladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ayrıca Türkiye’ye deniz alanları üzerinde hiçbir yetkisi olmayan AB üzerinden maksimalist kararların dayatılamayacağını ifade etti. Çavuşoğlu makalesinde, Türkiye’ye 2, Yunanistan’ın ana karasına 580 km uzaklıktaki Meis ve Kastellorizo gibi küçük adalarla, 40 bin kilometrekarelik bir kıta sahanlığı alanı ilan edip Türkiye’nin açık denizlere açılmasının önünün kesilemeyeceğini dile getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin daha önce de defalarca ifade ettiği gibi buna izin vermeyeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu sebeple Türkiye’nin kendisinin çıkarlarına zarar verecek bu girişimlerin karşısında olmaya, bölgedeki deniz kuvvetleri varlığını saldırı değil, kendi karasularındaki sismik araştırmalarını korumak amacıyla bulundurmaya devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin buradaki sismik faaliyetlerinin 16 yıl önce belirlenmiş uluslararası anlaşmalara uygun olduğuna dikkat çekti.

Çavuşoğlu, makalesinin son bölümünde de bir kez daha Türkiye’nin ön koşulsuz olarak müzakereden yana olduğunu ifade ederken her krizin içerisinde bir fırsat barındırdığını belirtti. Yunanistan ve Türkiye’nin bu fırsatı yakalamak zorunda olduklarını ifade etti. Sorunun çözümü ve gelecek nesillere barışçıl bir gelecek bırakmak için güçlü ve etkili bir liderliğe ihtiyaç olduğunu, bunun da Türkiye’de olduğunu belirten Çavuşoğlu, seçimin Türkiye’ye, Fransa’ya ya da bir başkasına değil, Yunan liderler ve Yunan halkına ait olacağını dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG