Erişilebilirlik

Çavuşoğlu’dan Tahıl Koridoru Açıklaması


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin tahıl koridoru diplomasisi çalışmalarının devam ettiğini söyledi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenski ile görüşecek" dedi. Rusya geçen hafta sonunda tahıl anlaşmasına katılımını askıya almıştı.

Çavuşoğlu’dan Tahıl Koridoru Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Rusya’nın geçen Cumartesi günü Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğundan Ukrayna ile imzaladığı tahıl koridoru anlaşmasına katılımını askıya alması üzerine diplomatik çabalar sürüyor.

Ankara’da AKP Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tahıl sevkiyatının devam etmesi için sorunların aşılması lazım, Türkiye olarak gayret göstermeye devam edeceğiz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmeleri olacağını açıklayan Çavuşoğlu, ‘’Türkiye çözüm için görüşmelerini sürdürecek. Cumhurbaşkanımız bugün, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüşecek" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tahıl koridoru anlaşmazlığı ile bizzat ilgilendiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, Putin’in Türkiye’ye doğalgaz merkezi kurma önerisi ile ilgili de "Putin'in teklifinden sonra, Putin ve Cumhurbaşkanımız enerji bakanlarını görevlendirdi. Konuyla ilgili teknik düzeyde enerji bakanlıklarımız arasında çalışmalar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna'nın 22 Temmuz'da Türkiye'de, Birleşmiş Milletler’in desteklediği Karadeniz Tahıl Girişimi'ni imzalamasından bu yana Ukrayna'dan birkaç milyon ton mısır, buğday, ayçiçeği ürünleri, arpa, kolza tohumu ve soya ihraç edildi.

Ancak Rusya, 29 Ekim'de Ukrayna'dan tahıl ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmayı, Kırım’da gemilerine yapılan saldırı nedeniyle süresiz olarak askıya aldıklarını duyurmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Kiev rejiminin İngiliz uzmanların da katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve 'tahıl koridorunun' güvenliğinin sağlanmasında görev alan sivil gemilere gerçekleştirdiği terör eylemini dikkate alan Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımı askıya almıştır" denilmişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG