Erişilebilirlik

Cheney'den İşkenceye Destek


Cheney'den İşkenceye Destek
Cheney'den İşkenceye Destek

Eski başkan yardımcılarından Dick Cheney, Irak’ın işgali sırasında uygulanan sorgulama yöntemleri de dahil Başkan Bush döneminin bazı tartışmalı politikalarına destek verdi.

Cheney, NBC televizyonunda yayınlanan söyleşisinde, Amerika’nın güvenliği için, sonradan tartışmalara yol açan bu politikaların hep arkasında durduğunu belirtti.

Dick Cheney, Irak savaşının Amerika’nın dünyadaki imajına zarar verdiğine inanmadığını kaydederken, eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin’i devirmenin “doğru politika” olduğunu savundu.

Cheney, arka arkaya televizyon programlarına çıkarak hatıralarının yer aldığı “Kendi Zamanımda” adlı kitabını tanıtıyor.

Eski Başkan Yardımcısı Cheney kitabında, suda boğulma hissi veren sorgulama yöntemini savunuyor, bu yöntemin 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının planlayıcılarından Halid Şeyh Muhammed gibi iki ya da üç kişide kullanıldığını savunuyor. Cheney, sorgulama programının “çok dikkatli idare edildiğini” bu yöntemle 11 Eylül saldırılarından sonraki yedi yıllık dönemde ülke güvenliği için değerli bilgiler sağlandığını söylüyor.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Washington’da Adalet Bakanlığı binası önünde gösteri düzenleyerek eski Başkan Bush ve yardımcısı Cheney hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Af Örgütü suda boğulma hissi veren sorgulama yönteminin işkence tanımına girdiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG