Erişilebilirlik

CHP'de Cumhurbaşkanı Adaylığında Önemli İsimler


24 Haziran’da cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adaylar büyük ölçüde belli oldu. Cumhur İttifakı’nın adayı uzun zamandır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. İYİ Parti, kurulduğu gün cumhurbaşkanlığı için adayının Meral Akşener olduğunu açıklamıştı.

Abdullah Gül’ün adaylığında uzlaşma görüşmelerini yürüten Saadet Partisi, özellikle İYİ Parti’nin ödünsüz duruşuyla 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adaylığının suya düşmesinin ardından cumhurbaşkanlığına Temel Karamollaoğlu’nu aday gösterdi.

HDP’de ise 2014 yılında cumhurbaşkanlığı adayı olan Selahattin Demirtaş ismi büyük ölçüde kesinleşmiş durumda.

CHP adayını Cuma günü açıklayacak

Bütün gözlerin çevrilmiş olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nde cumhurbaşkanı adayının kim olacağını Parti Meclisi’nden yetkiyi alan Kemal Kılıçdaroğlu belirleyecek.

İl başkanlarıyla yaptığı görüşmede herkesin kafasındaki cumhurbaşkanı adayını öğrenen CHP lideri, yarın da Meclis Grubu’yla biraraya geldikten sonra son kararını verecek ve ana muhalefet partisi cumhurbaşkanı adayını –bir son dakika ertelemesi olmazsa- 4 Mayıs Cuma günü kamuoyuna açıklayacak.

Alman Der Spiegel dergisine Temmuz 2017’de verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağım” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, bu tavrını koruyor.

Kılıçdaroğlu’nun devre dışı kaldığı denklemde ana muhalefet partisinde tümü siyasetçi şu isimler öne çıkmış görünüyor. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve 2002-2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı olan Abdüllatif Şener.

“En şanslı aday” Kesici mi?

CHP’nin sol kanat siyasetçilerinden bir Parti Meclisi Üyesi'ne göre, “En şanslı isim İlhan Kesici. Parti Meclisi Üysesi Kesici için "Enerjisi var. Kendisi bir zamanlar merkez sağın gözde ismiydi. Halka yakın bir üslubu var. Ekonomiyi biliyor” diyor.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın eski müsteşarı olan İlhan Kesici, Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel’in damadı.

1995-1999 yılları arasında ANAP milletvekili olan Kesici, 2002 yılında Doğru Yol Partisi’nde genel başkanlık yarışını Mehmet Ağar’a kaybetti. Deniz Baykal’ın davetiyle CHP saflarına katılan Kesici, 2007’den veri ana muhalefet partisinin Meclis Grubu’nda yer alıyor.

Kesici aday olursa ikinci kez Erdoğan’ın karşısına çıkacak

Ancak Kesici’nin bir başka önemli özelliği var. Bu da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi kariyerinde önemli sıçrama taşı olan 1994 Yerel Seçimleri’nde karşısındaki adaylardan biri olması. O dönem Refah Partisi’nin İstanbul adayı olarak geçerli oyların %25,1’ini alan Erdoğan, ANAP adayı olarak seçimlere giren İlhan Kesici’nin üç puan önünde ipi göğüslemişti.

Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan da tarihi hesaplaşma ihtimaline dikkat çekiyor, “CHP daha doğrusu Kılıçdaroğlu, Kesici’yi aday gösterirse iki siyasetçi 24 yıl sonra bu kez cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Cumhurbaşkanı olmak için meydanlara çıkacak.”

Geçtiğimiz hafta CHP lideri Kılıçdaroğlu ile birlikte, tutuklu İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nu ziyaret eden Kesici, adaylıkla ilgili tek açıklamasını Habertürk gazetesinden Kübra Par’a yaptı ve aday olarak Kılıçdaroğlu’nu gösterdi:

“‘Ben olmamalıyım’ demiyorum, ‘Kemal Bey olmalı’ diyorum. Kemal Bey’i kendi önüme, hatta herkesin önüne koyuyorum. Aday genel başkan olursa, parti organlarını da daha kolay bir şekilde mobilize edebilir. Milletvekillerini, belediye başkanlarını o belirleyecektir. Böyle olunca parti, genel başkanlarının arkasında daha kuvvetli durur.”

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, CHP’nin adayı olabilir mi?

Geçtiğimiz hafta yapılan Parti Meclisi toplantısında aklındaki adayı, “Adayın arkasında bir başarı hikayesi olacak. Herkes tarafından sevilen, sayılan, ekonomist kimliği bulunan biri olacak. Bilgi - birikimi yüksek olan ve ülkeyi bu değerlerle yönetebilecek birisi olacak” diye tarif eden Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya “Aday illaki CHP kökenli olsun söylemi yanlış” demesi üzerine kulislerde Abdüllatif Şener ismi konuşulma başladı.

Erdoğan gibi 1954 yılında doğan Şener, 1991 yılında Refah Partisi Sivas Milletvekili olarak siyasete atıldı. İki dönem milletvekilliği yapan Refah-Yol hükümetinin Maliye Bakanı, 2002 seçimleri öncesi AKP’nin Erdoğan, Gül ve Arınç’la birlikte dört önemli ismi arasında sayılıyordu. 2007 yılına kadar Başbakan Yardımcılığı görevini sürdüren Şener, o yıl seçimlerde aday olmadı ve 2008 yılında MKYK üyesiyken partisinden istifa etti. Şener, 2009 yılında kurduğu Türkiye Partisi’ni ise 2012 de kapattı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir CHP milletvekili, “Şimdi kimse hatırlamıyor ama Abdüllatif Şener, 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Deniz Baykal’ın cumhurbaşkanı adayıydı. Ama Şener o zaman bu teklifi kabul etmedi. Bugün itibariyle ibre yeniden onu gösteriyor” dedi.

AKP’nin kurucusu olan Şener, uzun süredir AKP ve Erdoğan’a yönelik sert eleştirileriyle dikkat çekiyor.

Şener: “Rejimi kökten değiştirecek bu süreçte üzerime düşen rolü üstlenirim”

Amerika’nın Sesi’ne asistanı aracılığıyla “şu an meşgul olduğu” bilgisi verilen Abdüllatif Şener, önceki gün Medyascope’tan İrfan Bozan’a verdiği demeçte adaylık tartışmalarının kendisi dışında geliştiğini söylerken böyle bir teklife açık olduğunun işaretini de verdi: “Demokrasinin askıya alındığı, hukuk devletinin, yargının, adaletin ortadan kalktığı bir dönemde bu seçimler aynı zamanda rejimi de kökten değiştirebilecek özelliğe sahip. Böyle bir dönemde önümüzdeki sürecin Türkiye’nin rahatlaması için üzerime düşen rolleri üstlenebilirim. 16 Nisan Anayasa Reformu sırasında da inisiyatif üstlendim. 20 civarında konuşmalar yaptım. Mücadelemi verdim.”

Ocak ayında Mezopotamya Haber Ajansı’nda Afrin harekatıyla ilgili olarak “Savaşın herkese bir maliyeti var. Üstelik de en fazla Kürt nüfus Türkiye’de. Ben sınırımızın dışındaki Kürtler'e yönelik kökeninde askeri söylemler olan yaklaşımları doğru bulmuyorum” diyen Şener, seçimin kaderini Kürt seçmenlerin belirleyeceğini ve seçmen nezdinde karşılık bulduğu kanaatini paylaşıyor.

"Parti tabanında en fazla heyecan yaratan isim Muharrem İnce"

Adı CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı için geçen bir başka isim Muharrem İnce de Kürt seçmenlerin önemine vurgu yapan isimlerden.

İnce, geçen hafta Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a, “(Ben olursam) Restorasyon süreci başlatacağım. Adım adım hukuk devletine, parlamenter sisteme, kuvvetler ayrılığına geçişi sağlayacağım. İlk turda her parti kendi adayını çıkarmalı. Çatı adayıyla olmaz. İlk turda her parti kendi adayını çıkarırsa ikinci tur garanti olur” dedi.

Geçtiğimiz dönem TBMM’de görev yapan bir CHP milletvekili, “Her ne kadar ‘ekonomist aday’ tarifi nedeniyle Kesici ve Şener tartışılsa da Muharrem İnce yabana atılmamalı. Mevcut aday adayları arasında parti tabanını en fazla heyecanlandıracak isim şüphesiz İnce. Ekmeleddin İhsanoğlu zamanında gönülsüz çalışan ama yine de çalışan örgütümüz İnce için canla başla çalışır. Ancak İnce’ye parti dışından çok yüklenme olur hele de Ramazan ayında. Halbuki dini yanı en güçlü olan CHP’lilerin başında İnce gelir” diyor.

2002 yılından beri TBMM’de Yalova Milletvekili olarak görev yapan İnce, 2014 ve 2018’deki CHP kurultaylarında Kılıçdaroğlu’nun karşısına genel başkan adayı olarak çıktı. Geçtiğimiz Şubat’ta yapılan büyük kurultayda 790 oyla yeniden genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu’na karşı 447 delegenin desteğini aldı.

İnce: “Kürtler'den oy alırım”

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan bir gazetenin Ankara Temsilcisi, “Bana gelen son bilgilerde Kesici adı çok öne çıksa da İnce son anda aday yapılabilir. Son günlerde dillendirilen Abdüllatif Şener zayıf ihtimal. CHP, örgütüne bu ismi anlatmakta zorluk çeker. Evet, Şener’in Kürt oylarında bir karşılığı olur ama İnce özelikle de Kesici de olası ikinci turda aynı etkiyi sağlayabilir” dedi.

Aslında İnce de Kürt oylarını ihmal etmediğini Hürriyet röportajında söyledi: “Cumhurbaşkanı yardımcılarını baştan ilan edeceğim: Bir yanıma muhafazakar bir ismi, bir yanıma milliyetçi bir ismi, bir yanıma bir Kürt’ü, bir yanıma bir Alevi’yi alacağım Cumhurbaşkanlığı yardımcısı olarak. “İkinci turda ben kazanırım. Ben Kürtler'den de oy alırım. Benim dokunulmazlık konusunda hangi tavrı koyduğumu Kürtler gayet iyi biliyor.”

Yılmaz Büyükerşen adaylık için en şanslı isim olarak telaffuz ediliyordu

Dört dönemdir Eskişehir’de büyükşehir belediye başkanlığını kimseye kaptırmayan Anadolu Üniversitesi’nin eski rektörü Yılmaz Büyükerşen’in ismi 2014’te de cumhurbaşkanı adaylığı için geçiyordu. Ancak son dakikada MHP’nin de ısrarıyla çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.

Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan bugünkü yazısında, “Bir başarı öyküsü” olarak kabul edilen Büyükerşen de yakın çevresine resmen adaylık teklifi aldığını söylemiş değil. Ancak Eskişehir’den gelen haberler ipuçları veriyor. Belediyedeki vekil müdürlerin neredeyse hepsini asaleten ataması, yakın bir çalışma ekibi oluşturması, belediyedeki çalışmalarından çok Ankara’daki temaslarına yoğunlaşması bazıları..” yazdı.

Büyükerşen’in önündeki engel yaş mı?

Çevikcan’ın bu cümleleri bugün birçok internet sitesinde “CHP’nin adayı Büyükerşen” yorumlarına neden oldu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan geçen dönem Parti Meclisi üyeliği yapan bir CHP’li, “Geçen haftaya kadar en şanslı aday Büyükerşen’di. Hatta Sayın Kılıçdaroğlu’nun Yılmaz Bey’e söz vermiş olduğu da söyleniyordu. Ancak son birkaç gündür rüzgar onun arkasından esmiyor” dedi.

Aslında Büyükerşen, ismi zikredilen adaylar arasında tek tescilli sosyal demokrat. Üstelik de AKP’ye karşı üç kez seçim kazanan tek büyükşehir belediye başkanı. Peki, 81 yaşındaki siyasetçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temposuna yetişebilir mi?

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Parti Meclisi üyesi, “Büyükerşen iyi bir isim. Başarılı, sosyal demokrat belediyeciliğin e iyi örneklerinden birini gerçekleştirdi. Geçen dönem olsaydı şansı çok yüksek olurdu. Ancak şimdi bu büyük tempoyu kaldırabilir mi?” diyor.

Kılıçdaroğlu’nun en zor 48 saati

Kılıçdaroğlu, bu dört isimden birini mi işaret edecek yoksa şapkadan tavşan çıkartıp yeni bir aday mı ortaya atacak?

Bu sorunun yanıtını herhalde CHP liderinden başka bilen yok. Ama Ankara kulisleri kaynıyor. Herkes bir ismi işaret ediyor.

Önceki dönem milletvekilliği yapan CHP’li , “Ekmeleddin İhsanoğlu kararı hala tartışılan Kılıçdaroğlu, bir kez daha parti içi tartışmalara hedef olmak istemiyor. Genel başkanımız 21 Mayıs’a kadar fazla sıkıntı yaşamaz ama milletvekili listelerinin oluşturulmasından sonra cumhurbaşkanı adayına dönük tercihi tartışma koparabilir. O yüzden ince eleyip sık dokuyacağı zor bir 48 saat onu bekliyor” derken bir Parti Meclisi üyesinin yorumu ise daha da ilginç, “Kesici aklı, Şener duyguyu, İnce tabanı temsil ediyor.”

“First Lady” faktörü..

Bu adaylar arasında başörtülü eş figürü olarak sadece Berrin Şener ismi söz konusu. Berrin Şener’in başörtülü olması dolayısıyla “CHP başörtülü kesimi dışlıyor” görüşüne karşı ön plana çıkarabileceği konuşuluyor. Ancak aynı nedenle CHP'nin tabanında rahatsızlık yaratması olasılığı da mevcut.

Selvi Kılıçdaroğlu’nun ise, Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasına karşı çıktığı konuşuluyor. CHP’nin Türkiye’yi parlamenter sisteme taşıması gerektiği görüşünde olduğu belirtilen Selvi Kılıçdaroğlu’nun, bazı konulardan eşine kıyasla daha sol beklentileri dile getirdiği görüşü de var.

İlhan Kesici’nin “İki şarkı, türküyle etkilediğim” dediği eşi Binhan Kesici, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yeğeni olmasıyla tanınıyor.

Seyhan Büyükerşen ise, ailesi itibariyle CHP tabanı ve geleneğinde yetişmiş olmasıyla tanınıyor. Babası Şevket Abuzoğlu, CHP’den TBMM 12., 13. ve 14. dönemlerinde Eskişehir Milletvekilliği yapmış bir isim.

Muharrem İnce’nin eşi Ülkü İnce ise siyasetten ve medyadan uzak duran bir siyasetçi eşi olarak biliniyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG