Erişilebilirlik

CHP ve HDP Meclisi Olağanüstü Toplantıya Çağırdı


Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tutan CHP ve HDP ekonomik durumu tartışmak üzere TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasını istedi.

He iki partinin sözcüleri bugün yaptıkları basın toplantılarında durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’deki ekonomik tablo için “Dış borçla şişirilmiş ekonomi vatandaşa büyüme olarak sunulmuştur. Milli gelirimiz azalmaktadır. Burada Trump etkisi yoktur” dedi.

Eski Hazine Müsteşarı ve ekonomist Öztrak, CHP’de Cuma günü Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) yapılan değişiklik sonrasında ilk kez Parti Sözcüsü olarak kameralar karşısındaydı. Öztrak, basın toplantısında ekonomi, döviz kuru ve ABD’yle ilişkileri ele aldı.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak'tan Ekonomi Değerlendirmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:18 0:00

Öztrak, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarıyla Türk ekonomisine etkide bulunulduğunu ancak bunun yıllardır izlenen yanlış ekonomik politikalardan kaynaklandığını söyledi. Öztrak, “ABD’nin tehdidine karşı Türkiye’yi bu kadar açık hale getiren kimdir? Yastık altı döviz ve tehdit yaklaşımı ve alınan polisiye önlemler sorunu daha da büyütmekten başka bir işe yaramaz. Bir an önce güveni artırma zamanıdır. Merkez Bankası ve BDDK’nın aldığı tedbirler likidite sorununu bastırmaya dönüktür. Ama Türkiye’nin kredibilite sorunu vardır” diye konuştu.

Rakamlara bakıldığında Türkiye’nin çok ciddi bir ekonomik krizde olduğunu söyleyen Öztrak, hükümetin 2009 yılında döviz geliri olmayan şirketlere de dövizle borçlanma hakkı tanındığını hatırlattı. Dolayısıyla özel şirket borcunda artış olduğunu anlatan Öztrak, özetle, “Bugüne kadar TL’deki değer kaybına baktığımızda bu Türk şirketlerine yansımıştır. Şimdi borçları ödeme zamanı gelmiştir. Sadece cari açığı çevirmek için 240 milyar dolara ihtiyacımız vardır. 2007 sonrası sıcak parayla şişirmeye dayalı yanlış politikalarla dolarkolik hale getirilmiştir. Dış borçla şişirilmiş ekonomi vatandaşa büyüme olarak sunulmuştur…Milli gelirimiz azalmaktadır. Burada Trump etkisi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’nin de aşağılanmasına asla izin vermeyeceğiz. Ancak Erdoğan gibi geminin kaptan köşkünde oturanlar da işin içinden sıyrılmaya çalışamaz” dedi.

Hükümetin yine milyarlarca dolarlık projelere hazine garantisi verdiğini de hatırlatan Öztrak, acilen hazine garantili proje yaklaşımına son verilmesi yine sıra piyasalara güven vermek adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı başka ismin atanmasını istedi.

Öztrak, Türkiye’de sosyal medyada tartışma yaratan büyük holdinglere yapılan yüzde 80 ve üzeri vergi affı yapılmış olmasını da yorumlayarak, “Vergi afları gelir kaybına neden olarak sıkıntılar yaratmaktadır. Bunun yanı sıra vatandaşta vergi ödeme alışkanlığını ortadan kaldırır. Yine vergisini zamanında ödeyen vatandaşta gönül kırıklığına ve uzun dönemde o vatandaşların da vergi ödememesine yol açar” diye konuştu.

HDP: “Tek sorumlu Erdoğan ve danışmanları

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç da, MYK toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada ekonomik duruma vurgu yaptı. Erdoğan’ın mevcut tabloyu “ekonomik savaş” olarak nitelendirmesine tepki gösteren Oluç, “Erdoğan en son bugün ‘ekonomik teröristler var’ dedi. Net olarak ifade edelim ki, ortada bir ekonomik savaş yoktur, ‘yerli ve milli mücadele sürdürülmesi’ lafı tamamen hamasettir. Ekonomik teröristler de yoktur. Olan, hükümetin ve istikrar getireceği ilan edilen tek kişi yönetiminin, ekonomide, iç ve dış politikada aldığı yanlış kararlardan, yanlış tercihlerden kaynaklanan bir krizdir. Bu açıdan bakarak durumu değerlendirmezsek, finansal alanda gelişen bu krizin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Tüm kararların ve tercihlerin müsebbibi ve uygulayıcısı Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi danışmanlarıdır, bakanlardan oluşan ve ona bağlı olan kuruldur. Tek sorumlu onlardır. Yıllardır ülkeyi yöneten partinin iktidarıdır” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG