Erişilebilirlik

CIA Başkanı Güney Kore’de


ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo sürpriz bir şekilde Kore Yarımadası’nda gerilimin arttığı bir dönemde Güney Kore’yi ziyaret ediyor.

Güney Kore’deki Amerikan büyükelçiliğinden bir yetkili Pompeo ve eşinin Güney Kore’nin başkentinde olduğunu söyledi. Ancak yetkili Pompeo’nun ne kadar kalacağını açıklamadı.

Güney Kore medyası da CIA Başkanı’nın haftasonu Güney Kore’ye vardığını, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı ve cumhurbaşkanlığında üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulunacağını belirtti.

Ziyaret Kuzey Kore’nin Cumartesi günkü başarısız füze denemesinin ardından geldi. Bir Amerikan uçak gemisi ve ona bağlı olan gemiler de bölgeye yakın sularda konuşlandırılmış durumda. Bir Japon destroyeri de Amerikan gemilerine eşlik etmek için limandan ayrıldı. Bu, Japonya’nın bölgede askeri rolünü artırdığını gösteren bir gelişme olarak algılanıyor.

Izumo adlı destroyer helikopter taşıyor. Gemi, Pazartesi sabahı Tokyo’nun güneyindeki limandan ayrıldı.

Japon medyası destoyer’in Amerikan destek gemisine eşlik edeceğini belirtti. Yeni bir güvenlik yasası Japon ordusunun denizaşırı bölgelerde daha fazla aktif olabilmesine olanak sağlıyor. Amerikan destek gemisinin diğer Amerikan savaş gemilerine yakıt aktarması bekleniyor.

Japon Savunma Bakanlığı Izumo’nun 15 Mayıs’ta Singapur’daki uluslararası donanma etkinliğine katılacağını açıkladı.

Bu arada Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull’dan da Kuzey Kore’ye uyarı geldi.

Turnbull, “Avustralya ve Amerika dünya genelinde yeni tehditlere karşı müttefiklerimizle birlikte çalışmaya devam edecek” dedi. Turnball, “Birlikte Kuzey Kore’ye güçlü bir mesaj gönderiyoruz, bölgemizin barış ve istikrarını umursamayan, tehlikeli tehditlere hoşgörü göstermeyeceğiz” dedi.

Turnbull, Perşembe günü Trump ile ilk defa New York’ta görüşecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG