Erişilebilirlik

Çin Amerikan Denizaltı Aracını Geri Verdi


Çin, Salı günü Güney Çin Denizi’nde uluslararası sularda el koyduğu Amerika'ya ait denizaltını Washington’a geri verdi.

Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook, transferin Çin’in aracı ele geçirdiği bölgede gerçekleştiğini belirtti.

Cook yaptığı yazılı açıklamada, olayın uluslararası hukuk ve donanmalar arası profesyonellik standartlarına aykırı olduğunu kaydetti. Açıklamada, Amerika tarafının uygun diplomatik ve askeri kanallar aracılığıyla Çinlilere gerçekleri aktardığı vurgulandı. Çinlilere uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uyması ve bu tür çabalardan uzak durulması çağrısı yapıldı.

Çin Savunma Bakanlığı da aygıtın dostane istişarelerin ardından düzenli bir şekilde devrinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Amerika’nın Çin’in kıyı kesimlerinde düzenli bir şekilde istihbarat çalışmaları yürüttüğünü belirtti.

Çin, söz konusu olayın Pekin’e ait bir geminin suda nitelenemeyen bir cisim tespit ettikten sonra, aygıtı seyri sefer güvenliği açısından aldığını belirtti.

Olay, Washington ve Asya’daki müttefiklerinin Pekin’in Güney Çin Denizi’nde askeri varlığını artırdığı yönündeki endişelerini artırdı.

Brunei, Filipinler, Vietnam ve Malezya aynı bölgede bakıkçılık ve madencilik konusunda haklar iddia ediyor.

Washington, konuyla ilgili resmi bir politikaya sahip olmasa da Amerikan Donanması bölgenin uluslararası gemicilik rotalarını korumayı amaçlıyor. Obama yönetimi Çin’in diğer ülkelerin de hak iddia ettiği bölgede askeri varlığını artırmasına karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG