Erişilebilirlik

Çin Casus Balonunun ABD Turu Sürüyor


Çin casus balonu ABD üzerindeki turuna devam ediyor. Pentagon yetkilileri balonun 18 bin 300 metre yükseklikte Amerika’nın orta bölgelerine doğru yöneldiğini açıkladı. Her ne kadar Çin balonun meteoroloji balonu olduğunu iddia etse de balon iki ülke arasında yeni gerginlik konusu oldu.

Söz konusu balonun ABD semalarında tespit edilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’e yapacağı ziyareti erteledi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Çin’in iddialarının aksine balonun manevra kabiliyeti olduğunu ve yönlendirildiğini belirtiyor. ABD Hava Kuvvetleri Tuğgenerali Patrick Ryder düzenlediği basın toplantısında “Bunun bir Çin gözetleme balonu olduğunu ve manevra kabiliyetine sahip olduğunu biliyoruz” dedi. Ancak balonun uçuş gücünü nasıl aldığı ve nasıl yönlendirildiğine dair detay paylaşmadı.

Amerikalı yetkililer, ABD Başkanı Biden’ın, balonun düştüğü yerde paramparça olasılığını ABD ordusunun dile getirmesi nedeniyle balonun vurularak düşürülmesini istemediğini belirtiyor.

Ryder, balonun birkaç gün daha ABD üzerinde seyahatini sürdürmesini beklediklerini söyledi. Tuğgeneral, ABD Başkanı Biden’ın balonun yakalanması ya da düşürülmesi talimatı vermesi halinde kullanacakları yöntemlere dair de herhangi bir detay bilgi vermekten kaçındı.

Pentagon ayrıca balonun ABD üzerinde nerede olduğu bilgisinin de dakika dakika paylaşmayacağını belirtti. Yetkililer tespit etmek isteyenlerin gökyüzüne bakabileceklerini söylüyorlar.

Son olarak Kansas Senatörü Roger Marshall, balonun eyaletin kuzeydoğusunda görüldüğünü ve emniyet yetkilileriyle de temas halinde olduklarını açıkladı. Marshall, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Çin’in Amerikalılar hakkında casusluk yapmasını kınıyorum. Başkan Biden, ABD’nin egemenliğini korumak zorunda” ifadelerini kullandı.


Pentagon yetkilisi Tuğgeneral Ryder, balonun halk açısından bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı’nın ertelenen ziyareti Kasım ayında ABD Başkanı Biden ve Çin lideri Jinping tarafından konuşulmuş ve planlanmıştı. Blinken 2017 yılından buy ana Çin’i ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olacaktı. Bu ziyaretin iki ülke ilişkilerindeki gerginliklerin azaltılması konusunda önemli bir adım olması bekleniyordu.


ABD Başkanı Biden, gazetecilere ekonomiyle ilgili açıklamalar yaparken Çin balonuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

ABD’li yetkililer Çin’in meteoroloji balonu olduğunu iddia ettiği balon üzerinde causu uydularınkine benzer sensörler olduğuna inanıyorlar. Ancak Çin’in böylesi önemli bir ziyaret öncesi Blinken’ın ziyaretinin iptaline neden olan bu şekilde bir girişimde bulunduğu merak konusu.

Yetkililer balonun birkaç askeri öneme sahip alanın üzerinden daha geçmesinin mümkün olduğuna işaret ediyorlar. Balon, Montana’da ABD’nin kıtalararası füzelerinin depolandığı askeri bir üssün üzerinden geçti. ABD Başkanı Biden’ın balonun düşürülmesi talimatı verme olasılığına karşın F-22 savaş uçaklarının Montana’daki üste hazır konuma geçtikleri belirtildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG