Erişilebilirlik

Çin COVID-19 Kaynaklı 60 Bin Ölüm Rapor Etti


Çin, Cumartesi günü yaptığı açıklamada COVID-19 salgını nedeniyle yaklaşık 60 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bir süre önce COVID-19 kısıtlamalarını gevşeten Çin, salgına dair resmi verileri saklamakla itham ediliyor.

Çinli bir yetkili salgın tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından hastaneler ve acil servislerin COVID-19 hastalarıyla dolup taştığını söyledi. Aynı yetkili buna karşın hastanede yatarak tedavi gören hasta sayısının azalmaya başladığını ifade etti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’na bağlı Medikal İdari Dairesi Yöneticisi Jiao Yahui, 8 Aralık ve 12 Ocak tarihlerini kapsayan dönemde ülke genelinde COVID-19 salgını nedeniyle 59 bin 938 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu hastalardan 5 bin 503 kişinin solumum yetmezliği sebebiyle diğer kişilerinse COVID-19’la birlikte diğer bazı rahatsızlıkları nedeniyle hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

Salgına dair verileri saklamakla suçlanan Çin, 1,5 milyara yakın insanın yaşadığı ülkede sadece 5 bin kişinin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Dolayısıyla bugün açıklanan 60 bine yakın kişinin öldüğü bilgisi önemli bir kilometre taşı niteliğinde.

Dünya Sağlık Örgütü de kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından Çin’de salgının yoğun şekilde seyrettiğini bildiriyor. Sağlık Örgütü son açıklanan verilere ilişkin henüz herhangi bir yorum yapmadı.

Çinli yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda sadece COVID-19 kaynaklı solunum yetmezliği kaynaklı ölümleri salgın kaynaklı ölümler olarak raporladıklarını ifade etmişlerdi.

Ülkede özellikle salgının şu sıralar kırsal bölgelerde hızla yayıldığı düşünülürken yetkililer bu bölgelere ilaç ve test takviyesi yapılacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG