Erişilebilirlik

Çin'den "Dünyaya Kapımızı Yeniden Açıyoruz" Mesajı


Çin Başbakan Yardımcısı Liu He
Çin Başbakan Yardımcısı Liu He

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, COVID-19 pandemisi önlemleri nedeniyle üç yıldır katı kapanma önlemleri uygulanan ülkesinin bundan böyle dünyaya açık olduğunu ve yabancı yatırımları memnunlukla karşıladıklarını söyledi.

Liu'nun Davos'ta toplanan dünya liderlerine açıkça yatırım çağrısında bulunması, Çin'in uluslararası yatırımcılardan yavaşlayan ekonomisini canlandırma girişimlerinde kilit rol oynamalarını istediğini ortaya koyuyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e en yakın isimlerden biri olan ve Çin ekonomisini yönetenlerin başında gelen Liu, "Çin yabancı yatırımları kucaklıyor. Çin kapılarını daha da açacak" dedi.

Liu, Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada "uluslararası işbirliğini güçlendirme" ve "dünya barışını koruma" kavramlarını 11 kez dile getirdi.

Liu'nun konuşması, Çin nüfusunda 60 yıl sonra ilk kez gerileme kaydedildiğine işaret eden yeni nüfus verilerinin yayınlanmasının ve bu verilerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'deki demografi krizinin küresel etkilerinin derin olacağı öngörülerinin hemen ardından geldi.

Çin gayrisafi yurtiçi hasılasına ilişkin yeni veriler de Çin ekonomisindeki büyümenin 2022 yılında yavaşlayarak büyümenin yaklaşık 50 yıl sonra en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.

Liu'nun Davos ziyareti, Pekin hükümetinin sıfır COVID politikasını aniden değiştirmesinin ardından üst düzey bir yetkilinin yurtdışına düzenlediği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Sıfır COVID politikası, Çin'i son üç yıldır dünyanın geri kalanından tecrit etmiş ve yabancı yatırımların azalmasına yol açmıştı.

Çinli bir yetkilinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre Liu, Davos'ta finans, teknoloji tüketici ve sanayi firmalarının CEO'larıyla biraraya gelecek.

Davos'a en son 2018 yılında geldiğini hatırlatan Liu, çok sayıda eski dostla görüşme imkanı bulduğunu söyledi. Eski ABD Maliye Bakanı Lawrence Summers, Reuters'a dün Liu ile bir saatten uzun süren bir görüşme yaptığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Çin Başbakan Yardımcısı yarın Zürih’te ABD Maliye Bakanı Yellen’la görüşecek

Liu yarın da Zürih'te ABD Maliye Bakanı Janet Yellen ile bir görüşme yapacak. Yellen göreve geldiğinden bu yana iki yetkili birkaç kez online ortamda görüşmüş, ancak daha önce yüz yüze biraraya gelmemişti.

Liu'nun konuşması, Pekin'in son haftalarda başka ülkelerle giderek daha fazla iletişim içine girdiğinin bir başka işareti oldu. Çin ve Avustralya arasında buzların erimesi, üç yıl aradan sonra Çin'in Avustralya'dan yeniden kömür ithal etmeye başlamasıyla sonuçlandı.

Çin'in Davos'ta üst düzey bir heyetle temsil edilmesi, Rusya'nın Davos'taki yokluğuyla zıt bir görüntü oluşturuyor. Çin, Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamayı reddetmişti.

Çin'in Amerika ve diğer Batılı ülkelerle olan ilişkilerinin COVID-19 pandemisi sırasında daha da gerilmesi, Pekin ve Washington'un teknolojiyle ilgili meselelerden Tayvan'a birçok konuda zıtlaşmasıyla sonuçlanmıştı.

Küresel yatırım firması Fidelity International ve muhasebecilik şirketi EY'in patronları da Amerika ve Çin ekonomileri arasındaki olası ayrılık hakkında kaygılarını dile getirenler arasındaydı.

Yatırım şirketi BNPP Markets'tan ekonomist Xingdong Chen, Liu'nun konuşmasının amacının yatırımcıların kaygılarını gidermek olduğunu söyledi.

“Açılma politikalarının süreceği garantisi vermeyi amaçlıyor”

Xingdong Chen, "(Çin Cumhurbaşkanı) Xi adına konuşan Liu He, yanlış anlaşılmaları ve politikalarla ilgili kafa karışıklıklarını gidermek istiyor ve dünyaya, Çin'in piyasa temelli reform ve açılma politikalarını sürdüreceği garantisi vermeyi amaçlıyor" dedi.

Chen, Liu'nun konuşmasının, Komünist Parti'nin desteklediği bazı kilit kavramları açıkladığını, bu kavramlar arasında Çin'in modernleşme ve ortak refah modelinin yer aldığını kaydetti.

Küresel yatırımcıların ve liderlerin Çin'in yeni politikalarından ikna olup olmayacağını zaman gösterecek.

Davos'ta bulunan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Seth Moulton, Çin'in Tayvan'a ilişkin tavrının kendisini endişelendirdiğini dile getirdi. Moulton, Liu'nun konuşmasında vurguladığı değişikliklerin korkularını gidermede hiçbir işe yaramadığını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı: “Çin’den kopmak yerine Çin’le işbirliği ve ticaretin yolları aranmalı”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Davos'taki konuşmasında Avrupa'nın Çin'den kopmak yerine Çin'le işbirliği ve ticaretin yollarını araması gerektiğini vurgulamıştı.

Ancak von der Leyen, Çin'in sağladığı sübvansiyonların Avrupa firmaları için temiz teknoloji sektörüne erişim yollarını kısıtladığı uyarısında bulundu.

Çin ekonomisi, sıfır COVID politikasına ek olarak dev emlak sektöründeki kriz ve teknolojiden eğitime birçok sektördeki geniş kapsamlı denetimlerin baskısı altında. Bu durum, yabancı yatırımcıların hevesini kırıyor.

Liu, Çinli yetkililerin emlak sektöründeki likidite krizini çözmek için attığı adımlardan bahsetti. Çinli yetkili ayrıca girişimciliğin teşvik edileceğini ve özel sektörün destekleneceğini dile getirdi.

Bunun yanısıra Liu, Çin ekonomisinin 2023 yılında normal büyüme eğilimlerine geri döneceğinin beklendiğini, daha fazla ithalat, şirket yatırımı ve tüketim beklediklerini kaydetti.

Uluslararası işbirliğinin arttırılması çağrısı da yapan Liu, büyük ülkelerdeki faiz artışlarının gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Liu, konuşmasında, enflasyonla mücadele etmek için faizleri arttıran ABD Merkez Bankası ya da Avrupa Merkez Bankası'na doğrudan atıfta bulunmadı.

Liu, Çin'de COVID pandemisinin oluşturduğu mevcut durumla ilgili bir soruya, durumun sabitlendiği, hastaların iyileşme hızının sürpriz derecede iyi olduğu şeklinde yanıt verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG