Erişilebilirlik

Çin'deki büyük şehirlerin yarısından fazlası yılda 3 ila 10 milimetre çöküyor


Çinli uzman Ao Zurui liderliğindeki araştırma ekibi, Çin'in halihazırda 900 milyonu aşan kentsel nüfusu göz önüne alındığında, “Çin'de çökmekte olan arazinin küçük bir kısmı bile kentsel yaşam için önemli bir tehdide dönüşebilir” görüşünde.
Çinli uzman Ao Zurui liderliğindeki araştırma ekibi, Çin'in halihazırda 900 milyonu aşan kentsel nüfusu göz önüne alındığında, “Çin'de çökmekte olan arazinin küçük bir kısmı bile kentsel yaşam için önemli bir tehdide dönüşebilir” görüşünde.

Çin çapında uydu verileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin büyük şehirlerinin neredeyse yarısı orta ila şiddetli düzeyde çökme yaşıyor. Bu durum, özellikle deniz seviyeleri de yükseldikçe, milyonlarca insanı sel riski altına sokuyor.

Science dergisinde yayınlanan “Çin'in büyük şehirlerinde arazi çökmesinin ulusal ölçekte değerlendirilmesi” başlıklı makaleye imza atan araştırmacılar, Çin'in kentsel arazilerinin yüzde 45'inin yılda 3 milimetreden daha çok, yüzde 16'sının ise yılda 10 mm'den daha fazla çöktüğünü tespit etti. Araştırmacılara göre çökmenin nedeni sadece azalan yeraltı suları değil, yeryüzündeki yapılaşmanın ağırlığı.

Güney Çin Normal Üniversitesi'nden Ao Zurui liderliğindeki araştırma ekibi, Çin'in halihazırda 900 milyonu aşan kentsel nüfusu göz önüne alındığında, “Çin'de çökmekte olan arazinin küçük bir kısmı bile kentsel yaşam için önemli bir tehdide dönüşebilir” görüşünde.

Çökme, halihazırda Çin'e yılda 7,5 milyar yuan (1,04 milyar dolar) zarara mal oluyor. Araştırma ekibi, önümüzdeki yüzyıl içinde kıyı arazilerinin yaklaşık dörtte birinin deniz seviyesi altında kalabileceğini ve yüz milyonlarca insanın daha da büyük bir sel riski yaşayabileceğini söylüyor.

East Anglia Üniversitesi Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi'nden Robert Nicholls, “Ortaya çıkan sonuçlara göre bu sadece bir ya da iki yerde yaşanan bir sorun değil, Çin için ulusal bir sorun. Aynı zamanda dünyanın geri kalanında olup bitenlerin bir mikrokozmosu” diyor.

Kuzeyde yer alan ve 15 milyondan fazla insanın yaşadığı Tianjin kenti, çökmeden en çok etkilenen yerlerden biri. Geçen yıl, araştırmacıların suyun tükenmesinden ve jeotermal kuyuların inşasından sorumlu tuttuğu "ani bir jeolojik felaketin" ardından 3 bin kişi tahliye edilmişti.

Nicholls, çökme sorunu yaşayan şehirlerin, 1970'lerde yeraltı suyu çıkarılması yasaklanana kadar yaklaşık 5 metre batan Tokyo'dan ders alabileceğini söyledi.

Nicholls, “Yeraltı sularının çekilmesinin azaltılması çok ciddi bir şekilde ele alınmalı. Yine de çekilmenin tamamını durdurmak mümkün değil. Yaşam alanlarının bu nedenle adapte edilmesi ve setler inşa edilmesi gerekir” diye ekledi.

Singapur'da 2022’da yapılan bir araştırmaya göre, bu sorundan muzdarip 44 büyük kıyı kentinin 30'u Asya'da bulunuyor.

Rhode Island Üniversitesi'nde jeofizik uzmanı olan Matt Wei, "Bu bir kentleşme ve nüfus artışı sorunudur. Nüfus yoğunluğunun artması, daha fazla su çekilmesi ve daha fazla çökme anlamına gelir” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG