Erişilebilirlik

Çin Hükümeti Google’ın Çalışma İznini Yeniledi


Çin Hükümeti Google’ın Çalışma İznini Yeniledi
Çin Hükümeti Google’ın Çalışma İznini Yeniledi

Amerikan internet devi Google, Çin'deki faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli iznin yenilendiğini açıkladı.

Pekin hükümeti ise henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Google, Çin’de hangi hizmetleri vermeye devam edeceğini henüz netleştirmiş değil. Ancak Google’ın, 400 milyon kullanıcıyla dünyanın en büyük internet pazarına sahip Çin’de faaliyetlerini sürdürmesi şirket için çok kârlı olacak.

Google, geçen ay, Çin hükümetinin tehditleri karşısında servies kurallarında değişikliğe gittiğini açıklamıştı.

Kullanıcıları Hong Kong üzerinden sansürsüz hizmet sunan sitesine otomatik olarak yönlendiren şirket, Çin hükümetinin tepkisi üzerine bu uygulamadan vazgeçmişti.



Google ile Çin arasındaki gerginlik Ocak ayında başladı. Google, Çin hükümetinin uyguladığı sansüre daha fazla tahammül edemeyeceğini ve Çin’deki faaliyetlerini sona erdireceğini açıkladı. Amerikan internet devi Google, Çin’den gelen korsan saldırıların da hedefinde olduğunu duyurdu.

Mart ayında ise olay başka bir boyuta taşındı. Google, Çin’deki sitesine giden kullanıcıları, sansürsüz arama sonuçlarına ulaşabilecekleri ve Hong Kong üzerinden hizmet veren siteye otomatik olarak yönlendirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yapılan son açıklamayla şirket, kullanıcıları otomatik olarak sansürsüz siteye yönlendirmekten vazgeçtiğini duyurdu. Bu hamlenin altında Google’ın Çin’de faaliyet gösterebilmesi için gerekli işletme lisansının yenilenme tarihinin gelmesinin yattığı belirtiliyor. Google’ın bu hamlesi karşılıksız kalmadı ve Çinli yetkililer şirketin işletme lisansını yeniledi.

Google’ın Singapur’daki sözcüsü Courtney Hohne, Google’ın Çin’de hangi hizmetleri sunmaya başlayacağının ilerleyen günlerde duyurulacağını belirtti. Sözcü, Çin hükümetinin verdiği kararı memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

Hohne, “Hükümetin işletme lisansımızı yenilemiş olmasından ötürü mutluyuz. Çin’deki kullanıcılara arama hizmeti ve yerel hizmetler sunmaya devam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Google’ın işletme lisansı yenilenmeseydi, Çin’deki kullanıcılar Google’da arama yapmak istediklerinde yerelleştirilmiş Google sayfasına ulaşamayacaklardı. Çinli kullanıcılar başka sunucular üzerinden hizmet veren Google sitesine yönlendirilecek, bu da daha uzun sürede arama yapmalarına yol açacaktı.

Çin’de hizmet veren internet sitelerinin hükümetin yasadışı saydığı içeriği sansürlemesi bekleniyor. Yasadışı içeriğe en önemli örneklerden birisi Çin hükümetinin kanunsuz saydığı Falun Gong tarikatının siteleri. Çin, Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama’nın konu alındığı internet sitelerini de engelliyor. Çin’in sansür ağına takılan siteler arasında Amerika’nın Sesi Çince Bölümü’nün internet sitesi de yer alıyor.

Çin’in internette faaliyet gösteren şirketler için önemi büyük. Zira 400 milyon kullanıcı sayısıyla Çin dünyanın en büyük internet pazarı.

Google’ın Çin’deki internet pastasından aldığı pay ise aslında küçük sayılan bir miktar. Uzmanlar Çin’deki 24 milyar dolarlık internet piyasasından Google’ın aldığı payın 300 ila 600 milyon dolar arasında kaldığını tahmin ediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG