Erişilebilirlik

Çin: "Seyahat Önlemlerine Yanıt Vereceğiz"


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning

Pekin aniden artan COVID-19 vakaları karşısında bazı ülkelerin Çin vatandaşlarına uygulamaya başladığı seyahat kısıtlamalarını eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı bu önlemlere karşılıklılık ilkesi temelinde yanıt vereceklerini kaydetti.

Çin 7 Aralık'ta katı pandemi önlemlerini aniden kaldırmış, ardından artan vakalar ve ölümlerle ilgili dünyayla paylaştığı bilgilerin doğruluğu sorgulanmıştı.

Bunun ardından bazı ülkeler Çin'den gelen yolculara test zorunluluğu ve seyahat kısıtlamaları açıklamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı uygulanan bu önlemlerin "mantıksız" ve "bilimsel temelden yoksun" olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Dünyayla iletişimimizi arttırmaya istekliyiz" dedi ancak salgın önleme ve kontrol önlemlerinin siyasi gerekçelerle kullanılmasına karşı olduklarını söyleyerek, bu önlemlere karşılıklılık ilkesi temelinde farklı durumlarda yanıt vereceklerini kaydetti.

ABD, Fransa, İtalya'nın aralarında olduğu bazı ülkeler Çinli yolculardan test isterken Belçika Çinli yolcuları taşıyan uçakların atık sularını inceleyerek yeni varyantları araştıracağını bildirdi.

Avrupa Birliği sağlık yetkilileri de yarın toplanarak verilecek yanıtı değerlendirecek.

Çin ülkeye seyahat eden yolculara karantina uygulamasını 8 Ocak'tan itibaren kaldırıyor. Ancak kalkış öncesi test yapmaya devam edecek.

Avrupa Birliği, salgın kaygılarının artmasıyla Çin'e bedava COVID-19 aşısı teklif etti. Bir AB yetkilisine göre Pekin henüz bu teklife yanıt vermedi. Son olarak Almanya geçen ay Çin'e Alman vatandaşları için 11 bin 500 BionTech aşısı göndermişti.

Çin şimdiye kadar vatandaşlarına elçi RNA teknolojisiyle üretilen Batılı aşılara kıyasla daha az koruma sağladığı bilinen Çin aşılılarını yapmakta ısrarcı oldu.

WHO Çinli bilimadamlarından bilgi istiyor

WHO, Çinli sağlık yetkililerine sık sık salgının gidişatıyla ilgili gerçek zamanlı bilgi paylaşmaları çağrısı yapıyor. Bugün yapılacak bir toplantıda WHO, Çinli bilim adamlarından virüsün gen dizilimiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermelerini bekliyor. WHO ayrıca Çin'den hastaneye yatış, ölüm ve aşılama bilgilerini istedi.

Çin'de sıfır COVID politikasıyla uygulanan katı önlemler büyük protesto gösterilerine neden olmuş, Xi Jinping yönetimi, karşı karşıya kaldığı bu en büyük meydan okumanın ve ekonominin de son 50 yılın en yavaş büyümesini göstermesinin ardından önlemleri kaldırma kararı almıştı.

Çin dün COVID-19'dan kaynaklı 3 yeni ölüm açıkladı ancak cenaze evleri ve hastanelerden gelen haberler ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini gösteriyor. Uluslararası sağlık uzmanları Çin'de bu yıl en az bir milyon kişinin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybedebileceği görüşünde.

Çin basınında farklı tablo

Bugün Komünist Parti'nin resmi gazetesi People's Daily de Çinli uzmanların halkın büyük kısmının hastalığı hafif geçirdiği açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye açıklama yapan Pekin Chaoyang Hastanesi başhekim yardımcısı Tong Zhaohui, ciddi ve kritik hastaların tüm hastaların yüzde 3 ila 4'ünü oluşturduğunu söyledi.

Sichuan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Kang Yan son 3 haftada 46 hastanın yoğun bakıma alındığını bunun da semptomatik enfeksiyonların yüzde 1'ine denk geldiğini belirtti.

Ancak Reuters haber ajansının konuştuğu tanıklar Şanghay'daki Zhongshan Hastanesi'nin acil servisinin dolu olduğunu, hastaların koridorlara taştığını kaydetti.

Çin'de salgın açısından "tehlikeli" haftalar

Salı günü yayınlanan bir araştırma Çin'de fabrika üretiminin geçen ay düştüğünü ortaya koydu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva "Çin'de gelecek aylarda enfeksiyonların alevlenmesi bu yıl ekonomiye zarar verebilir ve küresel büyümeyi azaltabilir" dedi.

Capital Economics uzmanları da Çin'in pandeminin en tehlikeli haftalarına girdiği uyarısında bulundu.

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yeni Yıl tatili sırasında 52,71 milyon yurt içi seyahatin yıllık yüzde 4 artışla 26,52 milyar yuan (3,84 milyar dolar) getirdiğini ancak bunun 2019'daki pandemi öncesindeki rakamın yalnızca yüzde 35'i kadar olduğunu söyledi.

Çinli yetkililerin bu ay sonunda olacak Çin Yeni Yılı'ndan da umudu büyük. Ancak bazı uzmanlar bu sırada enfeksiyonların iyice artmış olacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG