Erişilebilirlik

"Uygur Türkleri İslamcı Militanlara Katılacaktı"


Çin, Tayland tarafından sınırdışı edilen 109 Uygur Türkü’nün İslamcı militanlara katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a gitmeye çalıştıklarını iddia etti.

Tayland’ın 109 Uygur’u Çin’e geri göndermesi Türkiye, Amerika, BM ve bağımsız insan hakları dernekleri tarafından eleştirilmiş, bu kişilerin Çin’de ağır baskıya maruz kalabileceklerine işaret etmişlerdi.

Ancak kararı savunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Herkesin bildiği üzere sahte pasaport kullanarak yasadışı göç ve insan kaçakçılığı gibi eylemlere girişmek uluslararası alanda tanınan bir suçtur” dedi ve bu kaçak göçmenlerin Çin’e geri gönderilmesinin uluslararası konvansiyonlara ve ikili anlaşmalara uygun olduğunu kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kaçak Uygur’ları geri iade edilmesini eleştiren Amerika’ya da bu tavrı karşısında nota verildiği kaydedildi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua, iade edilen 109 Uygur’dan 13’ünün terör eylemleriyle bağlantılı oldukları suçlamasıyla karşılaştıktan sonra ülkeden kaçtığını yazdı. Çin devlet televizyonları, iade edilen bazı Uygurların, geri getirildikleri uçakta başlarına çuval geçirilmiş halde oturtulduklarını gösterdi.

Binlerce Uygur Türk’ü dini ve ekonomik ayırımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle son yıllarda Çin’i terketti.

Tayland, geri gönderdiği 109 Uygur Türk’ü, yasadışı göçmen oldukları için bir yıldır hapiste tutuyordu.

Bangkok, Çin hükümetinden geri iade edilenlere zarar verilmeyeceği yolunda güvence aldıklarını söyledi. Ancak Tayland’ın bu kararı İstanbul’da gösterilerle protesto edildi.

Çin, Uygur Türklerine baskı ve ayırımcılık uyguladığını reddediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG