Erişilebilirlik

‘Çin’le Ticaret Anlaşması Yakın Değil’


ABD ve Çin’in temsilcilerinin ticaret konusundaki anlaşmazlıklarını sona erdirmek için Pekin ve Washington’da yaptıkları görüşmelerin ardından basına olumlu bir tablo yansımış ve Başkan Trump da umut vaat eden açıklamalar yapmıştı.

Ancak ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda yaptığı açıklamada ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasına henüz varılmadığını ve anlaşmanın hazırlanması için daha çok çalışılması gerektiğini kaydetti.

Lighthizer, “Eğer anlaşmanın uygulanabilirliği konusunda tatmin edici bir çözüme ulaşırsak Çin’le ekonomik ilişkilerimizde zorlukları aşmamızı sağlayacak bir anlaşmaya kavuşabiliriz” diye konuştu.

Başkan Donald Trump ise bu hafta yaptığı açıklamada anlaşmaya varılabileceği konusunda umut vermiş ve haftasonuna sarkan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söylemişti.

Trump ayrıca 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine konulacak ek vergilerin tarihi olan 2 Mart’ı da erteleyeceğini açıklamıştı.

Ancak Lighthizer’ın açıklaması tarafların anlaşmaya varmaya hala uzak olduğunu ortaya koydu. Yönetimin Çin’e ABD’nin ticaret sırlarını çalmaya yönelik siber hırsızlık faaliyetlerini durdurması, Çin firmalarına devlet desteğini sınırlandırması, ABD firmalarından Çin pazarına girmeleri karşılığında teknoloji aktarma zorunluluğuna son verilmesi gibi yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi amacıyla baskı yaptığını söyledi.

Çin, ABD’den soya fasülyesi ve doğalgaz gibi kalemlerde büyük miktarda ithalat yapma sözü vermişti.

Ancak Lighthizer bu gibi adımların yeterli olmayacağını, masadaki konuların ek satın alımlarla çözülmeyecek kadar büyük olduğunu söyledi.

Lighthizer sadece anlaşmaya varmanın değil anlaşmanın uygulanmasının garanti altına alınmasının öneminin altını çizdi ve Çin’in geçmişte verdiği sözlerin çoğunu tutmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG