Erişilebilirlik

Clinton: 'Artık Esad'la Barışçı, Demokratik Suriye Olmaz'


Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da ortak basın toplantısında
Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da ortak basın toplantısında

Suriye’den yeni bir katliam haberi gelirken, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beşar Esad iktidardayken Suriye’nin barışçı, istikrarlı ve demokratik bir ülke olamayacağını savundu.

Terörle Mücadele Küresel Forumu Koordinasyon Komitesi Toplantısı amacıyla bulunduğu İstanbul’da gazetecilere açıklama yapan Clinton, Suriye’de 78 kişinin öldürüldüğü yolundaki haberleri değerlendirdi. Hillary Clinton, Esad’ın “zulüm ve ikiyüzlülüğünü ikiye katladığını”, uluslararası toplumun artık “Esad sonrası Suriye” üzerinde planlar yapması gerektiğini söyledi.

Clinton, “Uluslararası toplumu başarıya ulaşacağımız, Suriye’de acı çeken ve ölen insanlara güvenen bir planın ardında birleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Uluslararası temsilci Kofi Annan’ın barış planına son bir destek daha verilmesi gerektiğini savunan Amerika Dışişleri Bakanı, bu şekilde bu plandan sonra artık harekete geçilmesi konusunda BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında görüş birliğinin sağlanabileceğini söyledi.

Kofi Annan bugün Birleşmiş Milletler’de Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul üyelerine Suriye barış planını kurtarmak için yeni bir öneri sunuyor.

Annan’ın yeni önerisi, Suriye için bir temas grubu oluşturulmasını içeriyor. Temas grubuna Türkiye dışında, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi, Suudi Arabistan, Katar ve İran’ın alınması planlanıyor.

Annan’ın önerisine göre temas grubu, Beşar Esad’ın görevini bırakmasının ve Suriye’de demokratik seçimlerin öngörüldüğü bir siyasi geçiş planı hazırlayacak. Annan yarın da Washington’da Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşecek.

Diplomatik temasların yoğunlaşması, Hama’da yeni bir katliam düzenlendiği haberlerini izliyor. İnsan hakları eylemcilerine göre Kubeyr mezrasında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin öldürüldüğü bildiriliyor. Güvenlik kuvvetleri ve devlet yanlısı milislerin katıldığının iddia edildiği katliamda kurbanların bazılarının bıçaklanmış, 12’sinin de ateşe verilmiş olduğu bildirildi.

Suriye’de bulunan BM gözlemci heyetinin başkanı Robert Mood, Kubeyr’e ulaşmaya çalıştıklarını, ancak gözlemcilerin güvenlik kuvvetleri ve siviller tarafından durdurulduğunu açıkladı. Sivillerin gözlemcilere, tek başlarına köye girmelerinin güvenli olmadığı yolunda uyarıda bulunduğu belirtiliyor.

İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, Kubeyr mezrası ordu tarafından topçu ateşine tutulduktan sonra, devlet yanlısı Şebiha milislerinin köye girdiğini ve katliama giriştiğini açıkladı.

Kubeyr katliamı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve diğer liderler tarafından da kınandı. Suriye hükümetiyse katliamdan hala terörist grupların sorumlu olduğunu iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG