Erişilebilirlik

Çocuk İstismarı Olayının İddianamesi Kabul Edildi


Türkiye’de “6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirildiği ve yıllarca cinsel istismara uğradığı” haberinin ardından, haberde bahsi geçen Hiranur Vakfı’nın binası dün mühürlenirken, vakıf bugün de internet sitesi ve sosyal medya hesaplarını kapattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar Müdürlüğü ekipleri dün Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki yapısını kaçak olduğu gerekçesiyle mühürledi. İBB'den yapılan açıklamada, "5 blok için ruhsat alan, yapı ruhsatında bloklar arasını bahçe olarak gösteren Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildi" denildi.

İlk duruşma 22 Mayıs’ta

Bu arada, olayla ilgili iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşması 22 Mayıs 2023’te yapılacak.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan Kadir İstekli hakkında 67 yıl 10 ay 15 gün, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi.

Hiranur Vakfı’ndan üç gün önce bir açıklama yapılmış, internet sitesinde yer alan açıklamada, “Mahkemelere intikal etmiş konuyla ilgili kurumsal olarak hiçbir ilgimiz bulunmamaktadır” denilmişti.

İddianamede yer alan suçlamaların dava sonuçlanmadan, “sadece iddiadan ibaret olduğu” belirtilen açıklamada, vakıf yönetiminin dava sürecini yakından takip ettiği ifade edilmişti.

Diğer yandan vakfın bugün internet sayfasını ve Twitter hesabını kapattığı görüldü.

Ne olmuştu?

BirGün gazetesi önceki gün manşetinden “Karanlık, vahşi, acı fotoğraf” başlığıyla, 6 yaşında kız çocuğunun yüzü bulanıklaştırılmış ve gelinlik giymiş fotoğraflarını yayınladı.

Gazetenin Timur Soykan imzalı haberinde, "İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızını 6 yaşında, 29 yaşındaki bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan yetişkin bir erkekle evlendirdiği ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı" aktarıldı.

Haberde, 6 yaşından itibaren cinsel istismara uğrayan çocuğun, 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp, 14 yaşında düğün yapıldığı, 17 yaşında anne olduğu ve 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı anlatılıyor.

Olayın mağduru, 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açıyor. İddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine ise mahkemeye 6 ve 13 yaşında bu kişiyle çekilmiş fotoğraflarını delil olarak sunuyor.

Habere ilk kez geçen hafta sonu yer veren gazetenin, dün fotoğrafları yayınlamasıyla tepkiler daha da büyüdü.

Çok sayıda siyasetçi sosyal medya hesabından olaya sert tepki gösterirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olayın basına yansımasının ve tepkilerin ardından konuyla ilgili devam eden davaya müdahil olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG