Erişilebilirlik

Çöken Köprü İş Merkezi Oldu


Bomba patladığında bu köprü de iki parçaya ayrıldı. Parçalardan biri düştüğü yerde yeniden kırıldı. Sonuçta, V şeklinde dik bir yapıya dönüşmüş yarım bir köprü oluştu.

IŞİD militanlarının bölgeden temizlenmesi sonrası, köprünün hala sağlam olan diğer yarısında seyyar bir pazar yeri kurulmaya başlandı. Çevre mahallelerde helikopterlerden ateş açılırken, gökyüzünden hava saldırılarının ve tank atışlarının dumanı yükselirken, yine de pazarın işleri büyümeye başladı.

Pazarda mandıra ürünleri, donmuş tavuk ve şişe su satan Muhammed, “IŞİD’in kontrolü altında kalıp yaşamayı ben seçmedim, ama başka nereye gidebilirdim?” diyor.

Muhammed’in tezgahı dışında meyve, telefon kontörü, temizlik malzemesi ve daha bir çok şey satılıyor köprüde. Köprü, Irak ordusu ilerledikçe IŞİD militanlarının patlattıklarından sadece biri.

Köprünün çökmüş tarafında ise bir grup genç, sebze ve başka ürünlerin bulunduğu kutuları kaydırarak taşıyor. Gençlerden biri kızakla tepeden kayan bir çocuk gibi iniyor aşağı. Dengesini sağlayan ise bir gaz tüpü.

Köprünün kenarlarına ise, kadınlar yaşlılar tutuna tutuna ilerlemeye çalışıyorlar.

İnsanların dik eğimlerle mücadelesini izleyen 16 Yaşındaki Ahmed, IŞİD’in ordu gelmeden neredeyse tüm köprüleri havaya uçurduğunu anlatıyor. Ahmed, “Belki stratejiktir ama bence sadece yakıp yıkmaktan hoşlandıkları için yapıyorlar” diyor.

IŞİD’in kontrolü altındayken bölgede fiyatlar fırlamış. Gıda ve benzin fiyatları normalin 15 katına kadar çıkmış. IŞİD dönemindeki ekonomik durgunluk ve artan fiyatlar, Musul’da ticareti de kötü etkilemiş.

Şimdi fiyatlar IŞİD öncesi döneme inse de, halk harcayacak çok daha az para olduğundan yakınıyor. Ancak yıkık köprünün esnafı, yeni işlerinin geçen aylarda militanlarla yaptıklarından çok daha tatmin edici olduğunu söylüyor.

Birçok Musullu da aylarca süren IŞİD yönetiminde mahrum kaldıkları ürünlere yeniden ulaşıyor. Bu eşyaların ve ürünlerin taşınması ise ancak el arabalarıyla mümkün.

17 yaşındaki Ahmed, el arabasıyla taşımacılık yapıyor. Tahtadan el arabası ve köprüden iniş çıkışlar için harcadığı güç, Ahmed’e günde 8-12 dolar arası para kazandırıyor.

“Çok şükür çalışabiliyorum” diyor Ahmed. Militanlar ve Irak güçleri birbirini bombalarken arada kalmış. Birçok genç gibi, IŞİD yüzünden eğitimde üç yıl kaybetmiş ve okula dönmeyi artık düşünmüyor.

Pazar yeri enkaz altında

Köprünün yanı başındaki sokaklarda insanlar parafin, benzin, abur cubur ve sigara satıyor. Pazarın kurulduğu Sukkar mahallesi uzak değil ama tamamen harabeye dönmüş.

Sukkar’da pazar yerinin etrafındaki birçok bina yerle bir olmuş durumda. Mahallenin camisi bile bombalanmış.

19 yaşındaki Ous, tüm bunların savaş nedeniyle yaşandığının farkında. IŞİD, Musul’u ele geçirmeden önce liseyi bitirip üniversiteye gitmeye hazırlanıyormuş.

Bazı akrabaları, bombalanan evlerinin altında kalarak hayatını kaybetmiş, bazıları saldırılarda ölmüş. Ous, Pazar yerinin halini gösterirken, bazı şeylerin artık daha iyi olacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG